tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.12.2019

İhracattaki en geniş yol daralabilir!

İhracattaki en geniş yol daralabilir!

Türkiye’nin sebze-meyve pazarının en önemli ihracat kalemleri domates ve salatalık, başlıca alıcısı ise Rusya. Ancak Rusya’da bu iki ürünün dış alımına kısıtlama getirilmesi gündemde.

Türkiye için tarımsal ihracat denildiğinde ticari değer ve hacmiyle akla ilk gelen ürünler sebze pazarının lokomotif ürünleri olan domates ve salatalık. Rusya ise hem bu iki ürünün hem de Türkiye’nin toplam sebze-meyve ihracatında en önemli pazarı oluşturuyor.

2015 yılının sonundaki “uçak krizi”nin ihracat krizine dönüştüğü 1 yılı aşkın zorlu süreç, bu pazarın Türkiye tarımı için ne kadar kritik olduğunu kanıtlamıştı. Bugünlerde ise Rusya pazarının bu kez kalıcı olarak yara alması ihtimali tartışılıyor. Bunun nedeni ise Rusya Tarım Bakanlığı’nın hükümete sunduğu önerge.

Rusya yerli üretime yöneliyor

Buna göre Rusya’da 2020 Nisan’ından itibaren okul ve hastaneler başta olmak üzere devlet kurumlarında tüketilen domates ve salatalıklarda ithal ürünlere kısıtlama getirilmesini planlanıyor. Bakanlığın en önemli dayanak noktası, son yıllarda Rusya’da hızla artmaya başlayan örtü altı sebzeciliğin ve yerli üreticilerin desteklenmesi.

ihracattaki-en-genis-yol-daralabilir1.jpgÜç yılda ne değişti?

Rusya’da bundan 3 yıl önce de kamu kurumları için pek çok gıda ürününün ithalatına kısıtlama getirilmiş, ancak sebze ve meyve ürünleri bu listenin dışında tutulmuştu. Rusya Tarım Bakanlığı bugün gelinen noktada ise domates ve salatalığın ülke içinde resmi kurumların ihtiyaç duyduğu miktarda üretildiğine dikkat çekiyor.

İhracatın 3’te 1’i Rusya’ya

Önerisinin Rus hükümeti tarafından kabul edilmesi en derin şekilde Türkiye’yi etkileyecek. 2019 yılı boyunca Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatında Rusya toplam 623 bin ton ve 486 milyon dolar ile en önemli ihracat noktasını oluşturuyor. Türkiye’nin ihracat listesinin başındaki domateste de yaklaşık 3’te 1’lik pay ile ilk sırada Rusya bulunuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.