Hindistan’da bir teknoloji şirketi, muz yapraklarından geliştirdiği ürünlerle plastik ve kağıt malzemelere alternatif yaratmayı başardı.
Çevre ve insan sağlığını tehdit eden plastik atıklar artık dünyanın geleceğini tehdit eden boyuta ulaştı. Büyük Okyanus’ta bir ada ülkesi oluşturacak genişliğe ulaşan ve “yedinci kıta” olarak anılmaya başlayan yüzer atıklar bunun en canlı kanıtını oluşturuyor. Plastik kullanımını ve zararlı atıkları azaltmak için en önemli alternatifleri ise bitkisel kaynaklı malzemeler oluşturuyor.
Hindistan merkezli Tenith Innovation isimli şirket, plastik ambalajlara karşı alternatifi bitkisel ürünlerde arayan kuruluşlardan bir tanesi. Şirketin geliştirdiği “Muz Yaprağı Teknolojisi” ile gündelik yaşamda kullanılan pek çok ürünü geri dönüştürülemez malzemeler yerine muz yapraklarının yardımıyla üretiyor.
Üç yıl boyunca kullanılabiliyor
Muz bitkisinin yaprakları normal şartlarda yalnızca birkaç gün içinde çözünen dayanıksız bir malzeme olarak biliniyor. Bu da onun plastik ve kağıda bir alternatif olarak ele alınmasını uzun yıllar engelledi. Muz Yaprağı Teknolojisi’nin mimarı Tenith Adithyaa ise geliştirdiği teknikle yaprakların dayanım süresini 3 yıla kadar uzatmayı başardı.
Sağlıklı, pratik ve çözünebilir
Tamamen doğal koruyucular vasıtasıyla yaprakların fiziksel özelliklerini geliştirmeye dayanan bu tekniğin alt edemediği tek bir mesele var. O da yaprakların 1 yıl içinde rengini kaybetmesi. Ancak muz yaprağından üretilmiş bardak, tepsi, zarf ve bunun gibi daha birçok malzemeyi, doğayı koruduğunun bilinciyle kullandıktan sonra bu küçük ayrıntı elbette ki önemsizleşiyor!
Muz yapraklarının hücre yapısını güçlendirerek hücrelere zarar veren patojenik ajanlardan koruduklarını belirten Adithyaa, bu sayede ürettikleri gündelik malzemelerin biyolojik olarak çözünebilen, sağlıklı, çevre dostu ve pratik ürünler olduğunu söylüyor.
Atıklarla mücadele herkesin görevi
Ürettikleri ürünlerin Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu’na (IPPC) uyumlu olduğunun altını çizen Adithyaa, “Dünyadaki plastik ve kağıt tüketimini henüz azaltamıyoruz, ancak bu gibi girişimlerle birlikte tek kullanımlık ürünler ve atıklarla mücadele edebiliyoruz. Gezegenimizi yaşayan tüm canlılar için daha iyi bir yer haline getirmek dünyadaki tüm şirketlerin paylaşması gereken bir vizyon” diye konuşuyor.