Trabzon’da fındık dallarını kurutan “Drakula” lakaplı zararlı nedeniyle bahçelerini sökmek durumunda kalan üreticilere telafi ödemesi yapılacak.
Doğu Karadeniz’de son yıllarda fındık arazilerinde boy gösteren zararlıların sayısı artıyor. Fındık bahçelerinin kabusu olan bu zararlılardan biri olan turunçgil uzun antenli teke böceği (Anoplophora chinensis) ya da bilinen adıyla “Drakula”nın neden olduğu kayıplar Trabzon’un Maçka ilçesinde pek çok üreticiyi mağdur bıraktı.
Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında İstanbul’da tespit edilen Drakula böceği, hızla yayılım göstermesi ve fındık dallarını kurutarak kayıplara yol açmasıyla biliniyor. Daha önce Sakarya ve Antalya’da da görülen zararlının bu yıl da Trabzon-Maçka’nın 4 ilçesinde fındık ağaçlarını istila etti. Zararlının tespit edildiği bahçeler karantina altına alınırken bulaşık alanlardaki ağaçlar da sökülerek imha ediliyor.
Daha geniş bir bölgeyi tehdit ediyor
Drakula böceğine karşı henüz başlatılan eylem planı hem zararlıyla kapsamlı mücadeleyi hem de ürün kaybı yaşayan üreticilerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Buna göre söküm yapan üreticilere 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla, kurulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kg başına 15 TL tazminat ödemesi yapılacak.
Özellikle narenciye ve fındık gibi ürünlerde bitkinin kök kısmında oyuklar açıp larvalarını bırakan Drakula’ya karşı tek yöntem biyolojik mücadele. İlk olarak geçtiğimiz yılın Haziran ayında başlayan zararlı tespiti ve biyolojik mücadele geliştirme çalışmalarına karşın artan zararlı popülasyonu daha geniş bir bölgeyi risk altında bırakıyor.
Mücadele tüm ürünlerde olmalı
Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin bir araya gelerek çalışmaları hızlandırması gerektiğini söyleyen Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Üreticinin üzerine düşen ise zarar görmüş bahçeleri hızlıca söküp yeniden ekim yapılacak duruma getirmek. Bu konuda gerekli altyapı oluşturuldu ve geç kalınmaması gerekiyor” diye konuşuyor.
Drakula’ya karşı mücadelenin risk altındaki tüm ürünlere yönelik yapılması gerektiğini söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, “Turunçgil Teke Böceği gibi yabancı istilacı türlerin kökünün toptan kazınması gerekiyor. Bu yüzden konu bir bütünlük içinde ele alınmalı. Bu işin vatandaşa terk edilmesi durumunda sonuç alınabileceği inancında değilim” diyor.