71 yaşındaki üretici Hasan Bektaş, bu yıl girdiği YKS’den aldığı puanla üniversitede organik tarım eğitimi almaya hak kazandı.
Tarım insanın insanlaşma tarihinin belki de en önemli uğraşı. Tarım hem kafa hem de kol emeği isteyen zorlu bir meslek. Tarım kimileri için atadan kalma bir gelenek, bir zorunluluk; kimileri için ise yeni bir hayata başlama planının bir parçası, taze bir hayal.
Ama hepsinden öte, tarım pek çokları için bir tutku! Tıpkı Konya’nın Sarayönü ilçesinden Hasan Bektaş’ta olduğu gibi. 71 yaşında üniversite sınavına girerek organik tarım eğitimi almaya hak kazanan Bektaş’ın öyküsü tarım tutkusunun ne yaş ne de başka bir engel tanımadığının canlı bir örneği.
52 yıl sonra yeniden
Yıllarını tarıma vermiş bir üretici olan Bektaş, son 5 yıldır da solucan gübresi üretmeye başlıyor. Ancak yılların verdiği deneyimi yeterli görmeyen Bektaş, organik tarım eğitimi almak için bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giriyor ve sonunda Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Organik Tarım bölümünü kazanıyor.
“Okumanın yaşı olmaz” diyen Bektaş, 1967 yılında tamamladığı lise eğitiminin ardından 52 yıl sonra bugün yeniden öğrenci olacak olmanın heyecanı içinde. Yaşamı boyunca bir üniversite diploması ve üniversite kültürü eksikliği hissettiğini söyleyen Bektaş’ın hedefi ise aldığı eğitimle solucan gübresi üretimine profesyonel bir boyut kazandırmak.
Ziraat mühendisi eksikliğini giderecek
Üretim yaptığı çiftliğindeki ziraat mühendisi eksikliğini gidermek istediğini söyleyen Bektaş, “İmtihana girmeye niyetlendiğimde çevremdekiler ‘sen yaparsın’ dediler. Zor olduğunu bilsem de bu benim için artık bir görev haline gelmişti” diyor ve “Okuyacağım bölümle ilgili olarak, okulun da desteğini alabilirsem solucan gübresinin yaygınlaşmasını sağlayacağım” diye konuşuyor.