ABD’de geliştirilen Farmware isimli mobil uygulama, yapay zeka teknolojisi ile tarım arazisinde görülen hastalıkları kısa sürede tespit edip hızlıca müdahale etmeyi kolaylaştıracak.
Bitki hastalıkları ve zararlı organizmalar doğanın, dolayısıyla tarımın da zorunlu bir parçası. Tüm gelişkin bitki koruma kültürü ve teknolojilerine karşın bitkisel üretime gölge düşürmeye devam eden bu olumsuz etmenlerle mücadelede en yeni umut ise geleceğe damga vurmaya hazırlanan yapay zeka (AI) teknolojisi oldu.
Süratli teşhis fark yaratıyor
Birleşmiş Milletler’in istatistiklerine göre dünya genelinde ekili ürünlerin her yıl ortalama yüzde 30’u hastalık ve zararlılar nedeniyle kaybediliyor. Bitkiyi etkisi altına alan hastalık veya zararlının tespit edilmesine kadar geçen sürelerin uzunluğu bu kayıpları kritik noktaya taşıyan faktörlerden biri.
İşte yapay zeka teknolojisinin hedefi de sorunun tespiti ile mücadelenin başlaması arasındaki bu süreci kısaltmak. Geçtiğimiz Temmuz ayında ”Üreticiler tarafından, üreticiler için geliştirildi” sloganıyla beta versiyonu kullanıma açılan Farmware isimli uygulama, zarar tespit edilen bitkinin fotoğrafını analiz ederek en hızlı şekilde teşhis koyma prensibine dayanıyor.
Zaman her şeydir!
ABD’nin Atlanta kentinde bulunan CAMP3 şirketi ile Georgia Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen Farmware’in veritabanı binlerce bitki hastalığı ve zararlı organizmaya ait ayrıntılı bir arşive dayanıyor. Bu veritabanı sayesinde normal şartlarda birkaç gün sürecek hastalık/zararlı tespitini yalnızca birkaç saniye içinde yapabilen uygulama, bu sayede yalnızca zaman ve verim değil maliyet açısından da üreticiye fayda sağlıyor.
Daha doğru teşhis için daha çok fotoğraf
Yapay zeka ile doğru bir tespit ve teşhis yapabilmek, yani uygulamayı en etkili şekilde kullanabilmek için elbette üreticinin de çabasına ihtiyaç duyuluyor. Bunun için ilk yapılması gereken şey söz konusu bitkinin farklı açılardan ve günün farklı saatlerinde mümkün olduğunca çok fotoğrafını sisteme yüklemek.
İlk olarak mısırda görülen hastalık ve zararlılara özel olarak geliştirilen sisteme bir süre sonra soya da eklendi. Üniversitelerle yapılan işbirliği sayesinde görsel arşivi sürekli olarak genişletilen Farmware ile buğday, kanola ve domates gibi ürünlerde de süratli hastalık teşhisi yapmak mümkün.