Ekonomide yaşanan zorlu süreçte en çok zamlanan gıda ürünü domates salçası oldu. Domateste tüketicinin hissettiği krizin etkisi üretim cephesinde daha da belirgin.
Ağustos ayının ilk haftasında hızla yükselişe geçen döviz kurları ile Türkiye ekonomisi kendini zorlu bir fırtınanın içinde buldu. Yaşanan süreç dövize endeksli sektörlerde etkisini doğrudan hissettirirken dolar krizinin dalgaları artık tarımın da kıyılarına vurmaya başladı.
İthalatın yoğunlukta olduğu gübre ve zirai ilaç ürünlerinde yükselen fiyatlar üreticileri zor durumda bırakıyor. Aynı şekilde pazar ve marketlerde kimi ürünlerde gözle görülür hale gelen enflasyon tüketicilerin alım gücünü düşürmeye başladı. Bunların arasında tarım ve gıda ürünleri de bulunuyor.
Kumluca’da 4 TL oldu
Taze sebze-meyve pazarının lokomotif ürünü ve Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat kalemi olan domates de bu zorlu süreçten en çok etkilenen ürünler arasında ilk sıralarda. Araştırma şirketi BrandZone’un verilerine göre Haziran-Ağustos ayları arasında fiyatı en çok artan ürün ortalama yüzde 35 ile domates salçası oldu. Benzer bir fiyat artışı türlerine göre değişmekle birlikte taze domateste de yaşanıyor.
Sebze üretiminde girdi maliyetlerindeki artış düşünülürse bu durum pek de şaşırtıcı değil. Örtü altı domatesin başkenti Antalya-Kumluca’da 4 TL, sanayi domatesinin merkezi Bursa’da ise 3-4 TL civarında olan üretici fiyatları da bunun bir sonucu. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, “Kumluca’da 4 TL’ye alınan bir domates büyükşehirlerin reyonlarında 8-12 TL’ye satılacaktır” diyor.
Bu koşullarda fiyatlar düşmez
Domateste üretime dair veriler de bu dönem çok olumlu değil. Geçtiğimiz yıl düşük kazanç nedeniyle domatesten vazgeçen pek çok üretici olduğunu söyleyen Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Üretici 2 liraya domates satarsa batar. Bu girdilerle domates ve diğer sebzelerde fiyat düşmez” yorumunu yapıyor.