Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli şekerini üreten Alpullu Şeker Fabrikası ile 3 fabrika daha bugün özelleştiriliyor.
Şeker fabrikalarında özelleştirme furyası sürüyor. Geçtiğimiz günlerde toplam 4 şeker fabrikası özel sektöre satılırken bugün de 3 fabrikanın ihalesi gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında Türkiye’nin ilk şeker üretim tesisi olan Kırklareli Alpullu Şeker Fabrikası da bulunuyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ve 4 rakibin bulunduğu ihalede Alpullu Şeker Fabrikası için en yüksek fiyatlı teklifi 150 milyon TL ile Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret şirketinin verdiği açıklandı. Özelleştirme kapsamına alınan diğer 14 fabrikadan Muş Şeker Fabrikası ve Kastamonu Şeker Fabrikası’nın ihalesi de bugün tamamlanacak.
Özelleştirilen fabrikası sayısı 10’a çıkıyor
Nisan ayında ihalesi yapılan Kırşehir, Bor, Çorum ve Yozgat Şeker Fabrikaları’nın ardından, son olarak dün de Afyon, Burdur ve Elbistan Şeker Fabrikaları özelleştirildi. Afyon Şeker Fabrikası 725 milyon TL ile Doğuş Gıda’ya satılırken, Burdur Şeker Fabrikası 487 milyon TL ile Erser Grup-Sterk Plastik, Elbistan Şeker Fabrikası ise 297 milyon TL ile Mutlucan Tuz şirketlerine satıldı.
Şekerpancarı tarımının sembolü
Türkiye’de yerli şeker sanayisi kurma ve şekerpancarında kurumsallaşma çabalarının ilk adımı olan Alpullu Şeker Fabrikası, Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla 1926 yılında kurulmuştu. 92 yıllık fabrika, bölgede azalan pancar ekimleri nedeniyle üretimini 2013 yılında durdurmuştu.
Tarihsel öneminin yanı sıra uzun yıllar boyunca Trakya ekonomisine büyük katkılar sunan Türkiye’de şekerpancarı tarımının sembollerinden biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, faaliyetini durdurmak zorunda kaldığı 2013 yılından itibaren fabrika yönetimi ve üreticilerin çabalarıyla yeniden açılmak üzere pek çok kampanyaya konu oluyordu.
6 binden fazla üretici, 514 personel
1963 yılında kurulan yine Türkiye’nin en köklü şeker üretim tesislerinden biri olan Kastamonu Şeker Fabrikası ise geçtiğimiz yıl 181 bin ton pancar işleyerek toplam 23 bin 800 ton kristal şeker üretti. 1982 yılında kurulan Muş Şeker Fabrikası ise 310 bin ton ürün ile sanayiye 40 bin 600 ton şeker arz etti.
2016-17 sezonunda 6 bin 183 şekerpancarı üreticisi ile çalışan iki fabrikanın toplam personel sayısı ise 514’ü buluyor. Kastamonu Şeker Fabrikası’nın satışına karşı çıkan üreticiler geçtiğimiz ay fabrikada yaptıkları eylemle tepkilerini dile getirmişlerdi.