tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2018

Kralların sofrasından market raflarına

Kralların sofrasından market raflarına

Bir zamanlar kralların sofralarında yer alan enginara bugün hemen her mutfakta rastlanabiliyor. Üstelik onu artık yalnızca tezgahlarda değil market raflarında da bulabilmek mümkün.

Tarihteki birçok uygarlık tarafından “soylu” bir sebze olarak nitelendirilen enginar bugün halen kralların yiyeceği olarak tanınıyor. Hem lezzeti hem de diğer sebzelerden ayrılan görüntüsüyle dikkat çeken enginarın Türkiye’de en çok Bayrampaşa ve Sakız çeşitleri yetiştiriliyor.

Avrupalı asillerin yiyeceği

Deve dikeni bitkisinin seleksiyonu sonucu ortaya çıkan enginarın tarihi, Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu dönemlerine uzanıyor. Genel kanıya göre ise ilk kez Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmeye başlandığı düşünülüyor. Fransa Kralı II. Henry’nin Catherine de Medici ile evlenmesi sonucu İtalya’dan Fransa’ya taşınan enginarın 16. yüzyılda Avrupa’daki asillerin sofrasını süslediği biliniyor.

krallarin-sofrasindan-market-raflarina2.jpg

İlk üretim Bayrampaşa’da

Avrupa’nın hemen ardından Osmanlı topraklarına gelen enginar burada ilk kez Bayrampaşa’da yetiştirildi. O tarihten sonra ise ilçenin sembolü haline geldi. Günümüzde Bayrampaşa’da sembolik bir üretim söz konusu olsa da ünlü Bayrampaşa enginarının üretimi bugün Marmara bölgesinde halen devam ediyor. Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise ağırlıklı olarak küçük başlı ve açık yeşil renkli Sakız enginarı yetiştiriliyor.

Vejetatif yolla çoğaltılıyor

Çok yıllık bir bitki olan enginar bulunduğu yerde 10 ila 15 yıl süresince yaşayabiliyor. Ancak ekonomik olarak verimi zaman içinde azaldığı için 5-6 yılda bir plantasyonunun yenilenmesi gerekiyor. Çoğunlukla vejetatif aksamları ile çoğaltılan bitkinin son yıllarda yapılan ıslah çalışmaları sonucu tohumla üretime uygun çeşitlerinin de geliştirildiği ve İsrail ile Fransa’da tohumdan kurulmuş plantasyonlarının olduğu biliniyor.

krallarin-sofrasindan-market-raflarina3.jpg

Tezgahlardan sonra raflarda

Türkiye’de genellikle taze olarak tüketilen enginar dünyanın birçok ülkesinde dondurulmuş ve konserve olarak tüketiliyor. Ancak son yıllarda Türkiye’de de konserve ve dondurulmuş enginar üretiminin arttığı ve market raflarında yerini almaya başladığı görülüyor.

Türkiye’de yetişen enginarlar içinde çiçek tablasının büyük olmasından dolayı konserve yapımına ve dondurulma işlemine en uygun çeşit Bayrampaşa enginarı iken, Sakız enginarı çoğunlukla taze olarak tüketiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.