tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.2.2018

Bu buluş arıların geleceğini kurtarabilir

Bu buluş arıların geleceğini kurtarabilir

Dünya genelinde doğal yaşam ve tarımsal verimi tehdit edecek ölçüde düşüşte olan arı nüfusunu Varroa zararlısından koruyacak yepyeni bir yöntem keşfedildi.

Doğal yaşam ve biyoçeşitlilik kadar tarımsal üretim için de büyük öneme sahip olan arıların nüfusu başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde düşüşte. Aşırı pestisit kullanımının yanı sıra, bal arılarının baş düşmanlarından olan varroa zararlısı da kayıpların baş sorumlularından biri olarak ön plana çıkıyor.

Almanya’da bulunan Hohenheim Üniversitesi’nde Varroa zararlısını arı kolonilerine ve tarım alanlarına zarar vermeden ortadan kaldırabilecek yeni bir yöntem keşfedildi. Uzmanların rastlantı üzeri geliştirdiği düşük düzeydeki lityum klorür maddesi Varroaların dayanım geliştirdiği önceki kimyasal çözümlerden farklı bir yol izlemesiyle umut vaat ediyor.

25 yıl sonra gelen umut

Fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadelenin yetersiz kaldığı ve ABD’de geçtiğimiz yaz döneminde arı kovanlarının yüzde 42’sinde ciddi kayıplara yol açan Varroa bitine karşı son 25 yıldır yeni bir aktif bileşik geliştirmede başarı gösterilememişti.

bu-bulus-arilarin-gelecegini-kurtarabilir1.jpg

İlk olarak arıların beslenmesinde kullanılmak üzere bir şeker çözeltisi üzerine çalışan araştırmacılar, arıların kanını emerek beslenen Varroaların bir süre sonra beklenmedik bir şekilde öldüğünü fark etti. Bu sonuç, şeker çözeltisinde bulunan lityum klorürün arıların kanı vasıtasıyla zararlı üzerinde ölümcül etkisi olduğunu ortaya çıkardı.

Arılara ve memelilere zarar vermiyor

Arıların vücudunda birikmeyen ve memelilere zarar vermeyen lityum klorür, kolay elde edilebilir bir kimyasal bileşik olmasıyla da ciddi bir alternatif olarak ön plana çıkıyor. Maddenin arı kolonilerinin etkili ve uzun süreli beslenmesinde kullanılıp kullanılmayacağı ise bundan sonraki araştırmaların konusu olacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.