tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.12.2017

Kuraklığa karşı kaktüsler sofralara iniyor

kurakliga-karsi-kaktusler-sofralara-iniyor1.jpg

FAO yenilebilir kaktüs türlerinin gıda ve yem kaynağı olarak 21. yüzyıla damga vuracağını açıkladı. Başrolde ise Türkiye’de de yetişen ve “kaynanadili” olarak bilinen dikenli incir olacak.

İklim değişikliği ve kuraklığa tehlikesine karşı alınan önlemler bugüne kadar geri planda kalmış pek çok ürünü tarımın sahnesinde önemli rollere atamaya başladı. Bu kez çoğu kişi için bir çöl ya da saksı bitkisinden ibaret olan kaktüsler sofralara konuk olmaya hazırlanıyor!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) dün İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirdiği toplantıda, dünya nüfusunun gıda güvencesinin sağlanması adına Opuntia cinsine ait kaktüs türlerinin gıda ve yem potansiyeliyle tarımın geleceğinde önemli bir rol oynayacağı konusunda uzmanları bilgilendirdi.

Kaktüsler Madagaskar’da kıtlığı önledi

Bitkilerin aleminde kuraklığa olan dayanımıyla ün yapan kaktüs türleri arasında yenilebilir olanlar büyük oranda Opuntia cinsinin çatısı altına yer alıyor. Bunlardan en ünlüsü Türkiye’de Hint inciri, Frenk inciri, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili olarak bilinen Opuntia ficus-indica.

Kuraklığa karşı kaktüsler sofralara iniyor

2 yıl önce Madagaskar’ın güney bölgelerinde yaşanan zorlu kuraklık sürecinde yenilebilir kaktüs türleri hem gıda hem de hayvan yemi kaynağı olarak çok önemli bir rol oynadı. Aynı bölgede geçmişte bitkinin nüfusunun önemli bir bölümünün kontrol dışı bir şekilde imha edilmesi sonucu ciddi bir açlık sorunu yaşanmıştı.

Bir kişi yılda 6,4 kg dikenli incir yiyor

Anavatanı olan Meksika dışında 26 farklı ülkede iklime alıştırılarak yetiştirilen dikenli incirin önemine dikkat çeken FAO ve ICARDA (Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi) yetkilileri bitkinin genetik kaynakları, fizyolojik özellikleri, toprak istekleri ve zararlılara dayanımı üzerine ayrıntılı bilgiler içeren bir kitap yayınlandı.

Opuntia ficus-indica dikenli yapısıyla ilk bakışta göz korkutsa da sarı, turuncu ya da kırmızı renkteki kabuğu soyulduktan sonra tatlı ve sulu yapısıyla damak tadına oldukça uygun bir meyve. Meksika’da yıllık kişi başı tüketimi 6,4 kg olan meyve bu ülkede 3 milyon hektardan geniş bir alanda hem gıda hem de hayvan yemi amaçlı yetiştiriliyor.

kurakliga-karsi-kaktusler-sofralara-iniyor3.jpg

Dikenli incir Türkiye’de nerede yetişiyor?

Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz ülkeleri de dikenli incirin kolayca yetiştiği coğrafyalar arasında yer alıyor. Batı ve Güney Anadolu bölgesinde sıkça rastlanan bitki yöreye göre kaynanadili ya da dikenli armut olarak da adlandırılabiliyor. Her ne kadar kuraklığa dirençli olsa da, dikenli incirin ticari üretiminde bitkinin verimini arttırmak için sulama önemli bir yer tutuyor.

Hektar başına 20 ton verim alıyorlar

Yenilebilir kaktüs türlerinin 21. yüzyılın en önemli tarım ürünlerinden biri haline geleceğini söyleyen ICARDA araştırmacısı Ali Nefzaoui, ticari dikenli incir üretiminde ilk sıralarda gelen ülkeler arasında hektar başına ortalama 20 ton verim alınan İsrail, İtalya ve Meksika’yı örnek olarak gösteriyor. Yağışlı sezonlarda bu miktar daha da üst seviyelere ulaşabiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.