E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
22.8.2017
Orta ve Doğu Karadeniz’de kurulacak gen bankası ile yerel domates çeşitleri yeniden üretime kazandırılacak.
Ordu’da yerel domates çeşitlerinin gen kaynaklarının araştırılması için çalışmalar başladı. Pazarın ve sanayinin beklentilerini karşılayacak çeşitlerin ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında ilde bir de gen bankası kurulacak.
Tek tip üretime karşı
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde başlatılan çalışma ile Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen yerel domates popülasyonu üzerine incelemeler yapılacak. Araştırmanın temel amacı yerel tohumların ve genetik çeşitliliğin azalmasına yol açan tek tip yetiştiriciliğin önüne geçilmesi.
Domatese gen bankası geliyor
İlde kurulması planlanan gen bankası ise öncelikle artık üretimi yapılmayan ve yok olmaya yüz tutan çeşitlerin koruma altına alınmasını sağlayacak. Böylece bölgede üretim potansiyeli bulunan çeşitlerin incelenerek yeniden tarımsal üretime katılması amaçlanıyor.
Yerli tohumlarla yapılan üretim artacak
Karadeniz bölgesinden toplanan farklı domates genotiplerinin Ordu’nun ekolojik koşullarına adaptasyon becerilerini ortaya koyacaklarını söyleyen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Yerli tohumlarla üretimi arttırarak ürünlerin gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarmak istiyoruz” diye konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.