tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.8.2017

İzinli GDO yemlere 4 yeni çeşit eklendi

İzinli GDO yemlere 4 yeni çeşit eklendi

Hayvan yemlerinde kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş 3 soya ve 1 mısır çeşidinin Türkiye’ye girişi onaylandı.

Türkiye’de yalnızca hayvancılık sektöründe kullanımına izin verilen genetiği değiştirilmiş (GD) ürün çeşitlerine yenileri ekleniyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) başvurusunu değerlendiren Biyogüvenlik Kurulu, 3 adet soya ve 1 adet mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılmasını onayladı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendiren Kurul, 4 çeşidin de yalnızca hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması koşuluyla ithalatına izin verdi.

Tüm süreçler denetlenecek

İthalatı yapacak kuruluşların söz konusu ürünlerin ayırt edici kimlik, geçerlilik süresi, risk yönetimi ve piyasa denetiminin yanı sıra etiketleme ve ambalajlama aşamalarından nakliye, işleme ve arıtım işlemlerine kadar tüm süreçlerde önceden belirlenmiş ölçütlere uyma zorunluluğu bulunuyor.

İzinli çeşitler 36 oldu

Bu 4 yeni ürünle birlikte ithalatına izin verilen GDO’ların sayısı 36’ya çıkmış oldu. Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar toplam 10 adet genetiği değiştirilmiş soya ve 26 adet genetiği değiştirilmiş mısır çeşidinin hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verdi.

GDO yetiştirmek yasak

Türkiye’de gıda amaçlı GDO’ların ithalatı ve kullanımı tamamıyla yasak. İthal edilen GDO’lar ise yalnızca hayvan beslenmesi amacıyla kullanılıyor. Aynı şekilde, ülke içinde hayvan ya da insan beslenmesine yönelik tüm GDO tarım ürünlerinin ekilmesi ve yetiştirilmesine de izin verilmiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.