tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.7.2017

Patateste fiyatlar düşüyor, üretici ikilemde

Patateste fiyatlar düşüyor, üretici ikilemde

Patateste fiyatların hızla düşmesiyle zor durumda kalan Ödemişli üreticiler, “Ya toprakta çürüme riskini göze alacağız, ya da zararına satacağız” diyor.

Patateste hasat mevsimi sıkıntılarla başladı. Ürünün başlıca üretim üslerinden biri olan İzmir-Ödemiş’te üreticiler 20 kuruşa kadar düşen fiyatlardan yakınırken, zor günler geçiren patates piyasası TBMM gündemine kadar taşındı.

Baharda yaşanan yağışlar nedeniyle ekimlerin geciktiği patateste hasat sezonu kg başına 70-80 kuruştan açılmıştı. Ancak ilerleyen günlerde 20 kuruşa kadar düşen fiyatlar üreticiyi zor duruma sokuyor.

En az 60 kuruş olmalı

Aniden düşüşe geçen fiyatların maliyetleri karşılayamadıklarını söyleyen Ödemişli üreticiler, zararına satış yapmak ile ürünün çürümesi ikilemiyle karşı karşıya. Üreticiler kâr edip yeniden ekim yapabilmek için fiyatların en az 60 kuruş civarında olması gerektiğini söylüyor.

Üretici söküm yapamıyor

Şubat başına kadar yağışların etkisiyle tarlaların suyla dolduğunu ve bu nedenle ekim yapamadıklarını söyleyen üreticilerden Mutlu Cengiz, “Yağışların Haziran başına kadar devam etmesiyle Mayıs ayında yapılması gereken söküm de gecikti. Şimdi ise havalar aniden ısındı. Söküm yapamıyoruz” diye konuşuyor.

patateste-fiyatlar-dusuyor-uretici-ikilemde.jpg

Ürün stoklama fiyatları olumsuz etkiliyor

“Şimdi satarsak zararına satış yapmış olacağız. Beklersek de havanın ısınmasıyla toprak altında çürüme tehlikesi var” diyen Cengiz, piyasada spekülatif hareketlerin ve ürünlerin düşük fiyatlardan alınıp stoklanmasının da fiyatları olumsuz etkilemesinden yakınıyor.

Ödemiş’te maliyeti 40-45 kuruş olan patatesin satış fiyatının 20 kuruşa düşmesi TBMM’de de gündem oldu. “Üreticiler iki yıldır zararına satış yapıyor. Fiyatlar yukarı çekilmezse önümüzdeki yıl patates ekecek üretici kalmayacak” diyen İzmir Milletvekili Atila Sertel, konu ile ilgili Meclise soru önergesi verdi.


Yorumlar
  • YILDIRIM YAVUZ

    Türkiye ye yeni gelen iki ürün var: NANOKÜKÜRT ve EKSTRASOL bu ürünler bitkiyi mantar kökenli hastalıklara karşı koruyor,verimi arttırıyor,çürümeyi geciktirir, ürünler 7-10 önce hasat olgunluğuna ulaşır.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.