tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.6.2017

Şeftalide kayıpların önüne nasıl geçilir?

Şeftalide kayıpların önüne nasıl geçilir?

Yaz ayları boyunca hasadı devam eden şeftalide verim birçok hastalık ve zararlı tarafından tehdit ediliyor. Mücadele etmek gereken başlıca etmenler yaprak kıvırcıklığı, külleme ve yaprak biti.

Haziran ayını geride bırakmaya hazırlanırken bazı tarım ürünlerde hasat işleri hızını kesmeden devam ediyor. Bu ürünlerden biri de yaz boyunca hasat edilebilen çeşitleriyle şeftali. Rengi ve kokusuyla bahçeleri ve pazar tezgâhlarını şenlendiren meyveye olan talep ve tüketim miktarları bir hayli yüksek.

Öyle ki, geçtiğimiz aylarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan bir araştırma 2016 yılında Türkiye’de kişi başına 90,5 kilogram meyve tüketildiğini, bunun 6 kg’lık önemli bir bölümünü şeftalinin oluşturduğunu gösteriyor.

Üretim risk altında

Ülke içinde yüksek talep gören ve geçtiğimiz yıl ihracatla ülke ekonomisine 13,8 milyon dolar katkı sağlayan şeftali, daha uzun yıllar üreticilerin gözde ürünü olacak gibi görünüyor. Ancak kaliteli ve verimli üretim için sulama, gübreleme gibi uygulamaların yanında, bahçelerde büyük kayıplara yol açabilecek hastalık ve zararlılara karşı da mücadele etmek gerek.

seftalide-kayiplarin-onune-nasil-gecilir1.jpg

Bu hastalıklara dikkat!

Pazar değeri meyve kalitesi ile doğru orantılı olan şeftalide görülen bu olumsuzluklar mücadele edilmediğinde üretimin geleceğine gölge düşürüyor. Bunlardan bazıları; şeftali yaprak kıvırcıklığı, külleme, monilya, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma gibi hastalıklar ile kırmızı örümcek, Akdeniz meyve sineği gibi zararlılar.

Kültürel önlemler öncelikli

Hastalık ve zararlılara karşı mücadele için şeftali bahçelerinde takip edilecek prosedürler türlere özgü işlemler içerse de, kültürel uygulamalar tümünde ortak ve öncelikli. Dayanıklı çeşitler kullanmak, dikim sıklığını bahçenin havalanmasını engellemeyecek şekilde yapmak, hastalıklı bitki bölümlerini ve bir önceki yıldan kalan kalıntıları üretim alanından uzaklaştırmak alınacak önlemlerden bazıları.

Konukçu bitkiler uzaklaştırılmalı

Sulama, budama ve gübreleme programlarını zararın görülebilme ihtimaline karşı düzenlemek de oldukça önemli. Bunlar dışında zararlılarla mücadelede ortak yapılması gerekenler; konukçu bitkileri üretim alanından uzaklaştırmak ve doğal düşman faaliyetlerini desteklemek.

seftalide-kayiplarin-onune-nasil-gecilir2.jpg

Doğru zamanda doğru ilaçlama

Tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi şeftalide de kültürel ve biyolojik uygulamaların yeterli olmadığı durumlarda devreye kimyasal ilaçlar giriyor. Bu kimyasallardan mümkün olan en yüksek etkiyi sağlamanın yolu; doğru zamanda, yeterli miktarda ilaç ile uygun yöntemleri kullanmaktan geçiyor.

Bu sayede ekonomik kayıplara engel olmakla kalmayıp, bilinçsiz ilaç kullanımının doğurduğu çevre sorunlarının da önüne geçilebiliyor. Son ilaçlama ve hasat arasında geçmesi gereken süreye de uyulduğunda, kalıntı problemi olmayan kaliteli ürünler iç ve dış pazara güvenle sunulabiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.