tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.5.2017

Sebze atıklarından çevre dostu plastik

Sebze atıklarından çevre dostu plastik

Baklagil türlerinden elde edilen atıklar ve bunlardan elde edilen yağlar vasıtasıyla ekolojik plastik maddesi üretildi.

İtalyan bilim insanları, petrol yerine sebze atığı yağı kullanarak plastik üretmeyi başardı. Leguval Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmayla, protein ve lif yönünden zengin olan fasulye, bezelye ve mercimek gibi sebzeler önce işleniyor, ardından da biyoplastiğe dönüştürülüyor.

Nasıl üretiliyor?

Araştırmacılardan Elenora Umilya, önce tamponlama ile proteinleri çözünür hale getirdiklerini, sonrasında da fibröz fraksiyon ile sıvı ve katıyı birbirinden ayırdıklarını söylüyor. Lifler kompozit malzemeler yapmak için kullanılırken, proteinler de biyoplastiğin temel bileşenini oluşturuyor.

Petrole yeni alternatif

Projenin çevresel açıdan da önemli avantajları var. Bunlardan ilki, elde edilen atıkların geri dönüşüm yoluyla tekrar kazanımının sağlanması. İkincisi ise plastik yapımında kullanılan petrole doğal atıklarla yeni bir alternatifin bulunmuş olması. Şu ana dek bir firmanın saksı yapımında kullandığı biyoplastiklerin, gelecekte paketlemeden taşımacılığa kadar çok farklı alanlarda da kullanılması amaçlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.