Son 12 yılda tarımsal üreticilerin takibe düşen kredi miktarının 9 katına çıktığını açıklayan Çiftçi-Sen, tarım politikalarının üreticinin lehine değişmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Türkiye’deki mevcut tarım politikaları ve rakamsal verilere dair açıklamada bulunan Çiftçi Sendikaları Federasyonu (Çiftçi-Sen), 2004 yılından bu yana üreticilerin gelir-gider dengesinde bozulmalar yaşandığına dikkat çekti.
Çiftçi-Sen Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada 2004-2016 yılları arasında tarımsal desteklerin alınan üretici kredilerinin gerisinde kaldığı belirtiliyor. Buna göre 12 yıl içinde tarıma sağlanan nakit desteği 3,7 katına çıkarken bankaların verdiği nakdi kredi miktarı ise 13,5 arttı.
Zarar eden üretici üretemez hale geliyor
Aynı süreçte üreticilerin takibe düşen kredi miktarının da 9 kat artış gösterdi. “Üretilen politikalar üreticilerin lehine değil” denilen açıklamada, “Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatları füze hızıyla yükseldi. Bizim ürettiklerimiz ise maliyeti bile karşılamıyor. Üretmek istiyoruz, zarar ediyoruz, bu yüzden üretemiyoruz” ifadesi yer aldı.
3 milyon hektar alan yok oldu
Çiftçi-Sen ayrıca tarım alanlarından hızla yaşanan daralmaya da dikkat çekiyor. 2002’den bu yana 3 milyon hektar genişliğinde arazinin tarım dışına çıktığını vurgulayan Çiftçi-Sen, endüstriyel santrallerin ve madencilik faaliyetlerinin tarımda ürün kalitesini düşürdüğü ve maliyetleri arttırdığını dile getiriyor.