tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.4.2017

Üreticilerin lehine tarım politikaları gerekli

Üreticilerin lehine tarım politikaları gerekli

Son 12 yılda tarımsal üreticilerin takibe düşen kredi miktarının 9 katına çıktığını açıklayan Çiftçi-Sen, tarım politikalarının üreticinin lehine değişmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Türkiye’deki mevcut tarım politikaları ve rakamsal verilere dair açıklamada bulunan Çiftçi Sendikaları Federasyonu (Çiftçi-Sen), 2004 yılından bu yana üreticilerin gelir-gider dengesinde bozulmalar yaşandığına dikkat çekti.

Çiftçi-Sen Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada 2004-2016 yılları arasında tarımsal desteklerin alınan üretici kredilerinin gerisinde kaldığı belirtiliyor. Buna göre 12 yıl içinde tarıma sağlanan nakit desteği 3,7 katına çıkarken bankaların verdiği nakdi kredi miktarı ise 13,5 arttı.

Zarar eden üretici üretemez hale geliyor

Aynı süreçte üreticilerin takibe düşen kredi miktarının da 9 kat artış gösterdi. “Üretilen politikalar üreticilerin lehine değil” denilen açıklamada, “Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatları füze hızıyla yükseldi. Bizim ürettiklerimiz ise maliyeti bile karşılamıyor. Üretmek istiyoruz, zarar ediyoruz, bu yüzden üretemiyoruz” ifadesi yer aldı.

uretici-lehine-tarim-politikasi-gerekli1.jpg

3 milyon hektar alan yok oldu

Çiftçi-Sen ayrıca tarım alanlarından hızla yaşanan daralmaya da dikkat çekiyor. 2002’den bu yana 3 milyon hektar genişliğinde arazinin tarım dışına çıktığını vurgulayan Çiftçi-Sen, endüstriyel santrallerin ve madencilik faaliyetlerinin tarımda ürün kalitesini düşürdüğü ve maliyetleri arttırdığını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.