tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.2.2017

Mersin’e narenciye üniversitesi geliyor

Mersin’e narenciye üniversitesi geliyor!

Mersin’de geliştirilen narenciye Ar-Ge merkezi projesi tohum ıslahından depolamaya kadar pek çok alanda faaliyet gösterecek.

Mersin’in Erdemli ilçesinde kurulması planlanan narenciye araştırma merkezinin ayrıntıları belli olmaya başladı. 6 milyon TL’lik bir yatırım olduğu belirtilen merkez tohumdan pazarlamaya kadar turunçgil üretiminin tüm süreçlerinde yenilikler üzerine çalışmayı hedefliyor.

Tesisin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi ile birlikte çalışacağını söyleyen Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, “Bu kurumun bir bölümü sözleşme ile bize ayrılacak. Burada depolar, işleme ve boylama makineleri ile hasat sonrası bütün işlemler yapılacak” diye konuşuyor.

Üniversiteler ile işbirliği

Kurulacak olan merkezde yeni ambalajlama yöntemleri de bulunacağını söyleyen Kavak, üniversite kadrolarının da merkezde çalışmalar yapacağını dile getiriyor: “İşletme giderleri ilk yıllar için yatırım maliyetinin içinde. Şirket kurulduğunda ise üretilen bilgi ve hizmet satılarak gelir sağlanacak ve araştırma ekibi büyüyecek.”

mersin-e-narenciye-universitesi-geliyor.jpg

Belgeli üreticiler yetiştirilecek

Narenciye araştırma merkezinde yer alacak akademi bölümünde belgeli üreticilerin, makinist ve kontrolcülerin yetiştirilmesi ve budama gibi hasat öncesi çalışmaların da Ar-Ge faaliyetlerine dahil edilmesi bekleniyor.

Meyve sineğini bitirmek için çalışılacak

Narenciye mevsiminin 9 aya çıkarılması için yeni çeşitler üzerine çalıştıklarını söyleyen Kavak, Akdeniz meyve sineği tehdidinin ortadan kaldırılması amacıyla depolama ve ambalaj teknolojilerinin de diğer ana çalışma alanlarından biri olacağını vurguluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.