tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.11.2016

Elma ağaçlarının babası

elma-agaclarinin-babasi1.jpg

Meyve cinsleri üzerine çalışmalarıyla tarihe adını yazdıran Michurin'in ıslah ve melezlemeye dair teori ve deneyleri halen bugün de bitki bilimcilerin ilham kaynaklarından biri.

Rus bitki ıslahçısı Ivan Vladimiroviç Michurin bundan 161 yıl önce bugün doğdu. Geliştirdiği melezleme teorisi ile 300’den fazla meyve türünün altına imzasını atan Michurin, bitki bilimi tarihinin en özgün isimlerinden biri.

Çocukluğundan itibaren bitkilere büyük bir ilgi duyan Michurin, 20 yaşına geldiğinde 500 metrekarelik bir arazi satın alarak topladığı bitki örnekleri ile deneyler yapmaya başladı. 1899 yılına gelindiğinde ise, artık kendi kendisini eğitmeyi başarmış bir ıslahçı olarak ömrünün sonuna kadar laboratuvarı olarak kullanacağı 13 hektarlık bahçesine taşındı.

Soğuk iklime uyumlu meyveler

Seleksiyon yöntemiyle farklı armut, üzüm ve elma cinslerini de içeren, Rusya’nın zorlu iklim koşullarına uyum sağlayabilen çok sayıda meyve türü geliştirmeyi başaran Michurin, 1913 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından ABD’ye taşınması ve bitki koleksiyonunu satması için gelen teklifi reddetti.

elma-agaclarinin-babasi.jpg

Sovyetlerin tarımsal gelişimine öncü oldu

1917 devrimi ile birlikte kurulan Sovyetler Birliği’nin tarım ve bitki biliminde izleyeceği yolda Michurin’in çalışmaları baz alındı ve 13 hektarlık deneme alanı 1928 yılında Seleksiyon ve Genetik İstasyonu olarak resmiyet kazandı. Michurin’in ölümünden 1 yıl önce ise Merkez Genetik Laboratuvarı olarak ıslah çalışmalarının merkezi oldu.

Ne demişti?

Kalıtım, melezleme ve yeni çeşitlerin gelişimine dair bitki bilimine teorik ve pratik düzeyde pek çok kazanım sağlayan Michurin’in “Doğanın armağanlarını bize vermesini bekleyemeyiz, o armağanları hak ederek almak için çalışmamız gerekir” sözleri bugün de tarımı ve bitkileri kendine yaşam edinmiş herkes için büyük anlam taşıyor.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.