Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra Adapazarı’nda kurulan ve tohum ıslahındaki atılımın öncüsü olan Mısır Araştırma İstasyonu faaliyetine bugün de devam ediyor.
Akova adıyla da bilinen Adapazarı ovası tarihten bu yana verimli bir tarım bölgesi olageldi. Cumhuriyet ile birlikte başlatılan tarım seferberliğinde de önemli yeri olan Adapazarı, Türkiye’nin ilk ve en köklü tohum ıslah istasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.
1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle kurulan İktisat Vekâleti Patates ve Mısır Islah İstasyonu Şefliği (bugünkü adıyla Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğü), Adapazarı bölgesinin toprak ve ekolojisini değerlendirme, üreticilere yeni teknikleri gösterme ve kaliteli tohumluk üretme amacını taşıyordu.
Islahçılığın gelişmesinde öncü oldu
İstasyonda geniş materyal tabanına sahip gen havuzları oluşturarak çok uluslu şirketlerle yarışabilecek çeşitler geliştirdi. Kurum, ilerleyen yıllarda farklı ürünleri de kapsayan çalışmalarıyla zirai araştırma ve ıslah alanında Türkiye tarımı için ilham verici örnekler verdi.
Genetik kaynakların izinde
İstasyonun buğday ıslah çalışmaları 80 yıla aşkın bir geçmişe sahip. Melezleme çalışmalarıyla hız kazanan çeşit geliştirme çalışmaları 1970’li yıllarda başlayan uluslararası materyal mübadelesi sayesinde hızla arttı. İstasyonun faaliyetleri arasında mısırda verimliliği arttırmaya yönelik uygun çeşitlerin geliştirilmesiyle beraber, ülkenin mısır genetik kaynaklarını zenginleştirecek çalışmalar da vardı.
106 projeye imza attı
Bugüne değin buğday, patates, mısır ve kabak türü ürünlerle ilgili 106 projeyi hayata geçiren Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, bugün de Türkiye’de mısır alanındaki çalışmalarda Koordinatör Enstitü olarak faaliyetlerine devam ediyor.