tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.11.2016

Cumhuriyet’in tohumculuk öyküsü burada başladı

cumhuriyet-in-tohumculuk-oykusu-burada-basladi1.jpg

Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra Adapazarı’nda kurulan ve tohum ıslahındaki atılımın öncüsü olan Mısır Araştırma İstasyonu faaliyetine bugün de devam ediyor.

Akova adıyla da bilinen Adapazarı ovası tarihten bu yana verimli bir tarım bölgesi olageldi. Cumhuriyet ile birlikte başlatılan tarım seferberliğinde de önemli yeri olan Adapazarı, Türkiye’nin ilk ve en köklü tohum ıslah istasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle kurulan İktisat Vekâleti Patates ve Mısır Islah İstasyonu Şefliği (bugünkü adıyla Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğü), Adapazarı bölgesinin toprak ve ekolojisini değerlendirme, üreticilere yeni teknikleri gösterme ve kaliteli tohumluk üretme amacını taşıyordu.

Islahçılığın gelişmesinde öncü oldu

İstasyonda geniş materyal tabanına sahip gen havuzları oluşturarak çok uluslu şirketlerle yarışabilecek çeşitler geliştirdi. Kurum, ilerleyen yıllarda farklı ürünleri de kapsayan çalışmalarıyla zirai araştırma ve ıslah alanında Türkiye tarımı için ilham verici örnekler verdi.

cumhuriyet-in-tohumculuk-oykusu-burada-basladi.jpg

Genetik kaynakların izinde

İstasyonun buğday ıslah çalışmaları 80 yıla aşkın bir geçmişe sahip. Melezleme çalışmalarıyla hız kazanan çeşit geliştirme çalışmaları 1970’li yıllarda başlayan uluslararası materyal mübadelesi sayesinde hızla arttı. İstasyonun faaliyetleri arasında mısırda verimliliği arttırmaya yönelik uygun çeşitlerin geliştirilmesiyle beraber, ülkenin mısır genetik kaynaklarını zenginleştirecek çalışmalar da vardı.

106 projeye imza attı

Bugüne değin buğday, patates, mısır ve kabak türü ürünlerle ilgili 106 projeyi hayata geçiren Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, bugün de Türkiye’de mısır alanındaki çalışmalarda Koordinatör Enstitü olarak faaliyetlerine devam ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.