tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.6.2016

Davacı: Zeytin, Davalı: Taş ocağı, Kazanan: Tarım

Davacı: Zeytin, Davalı: Taş ocağı, Kazanan: Tarım

İzmir-Urla’da zeytin ve endemik bitki üretilen sit alanındaki taş ocaklarına karşı 14 yıllık hukuki mücadele zaferle sonuçlandı.

İzmir’in Urla ilçesinde tarım arazilerinin korunması adına örnek olacak bir karar çıktı. Sit alanında yer aldıkları halde işletilmeye devam eden taş ocağı için verilen ÇED olumlu raporu yerli halkın itirazı sonucu iptal edildi.

23 yıldır sit alanında taş ocağı

İzmir körfez kıyışında bulunan İçmeler köyü ile güneydeki Yağcılar köyünü kapsayan bölge 1993 yılında birinci derece doğal sit alanı statüsü almıştı. Bunun üzerine bölgede bulunan taş ocağı ve kırma-eleme tesisleri için kapatılma kararı alınmıştı.

Faaliyet özel izinlerle sürdürülmüştü

Ancak yapılan başvurular üzerine taş ocaklarının bulunduğu alanlarda sit durumu değiştirilerek 8 yıl önce yeniden faaliyete geçildi. Üreticiler ve yerli halk ise zeytinciliği ve bölgeye özgü bitki çeşitliliğini riske atan taş ocaklarına karşı hukuki mücadele başlattı. Tarım arazileri ve çevre lehine verilen mahkeme kararlarına karşın ocağı işleten şirket aldığı yeni izinlerle faaliyetini bugüne kadar sürdürdü.

davaci-zeytin-davali-tas-ocagi-kazanan-tarim2.jpg

Taş ocağını kapattıracağız

Son olarak 2013 yılında şirketin aldığı “ÇED olumlu” raporuna karşı açılan dava nihayet Danıştay 14. dairesi tarafından iptal edildi. Avukat Şehrazat Mercan, “Lehimize alınan kararlar her seferinde çeşitli yöntemlerle uygulanmamıştı. Ancak bu karar artık kesinleşti, hiçbir itiraz mercii kalmadı. Tüm kurumlara başvurup taş ocağının kapatılmasını sağlayacağız” dedi.

Endemik bitki cenneti

Toplam 7,2 bin hektar alanda tarımsal üretim yapılan Urla’da taş ocaklarının bulunduğu bölgede pek çok zeytin ağacına ev sahipliği yapıyor. Bölgede ayrıca erkenci özelliğiyle bilinen sakız enginarı, aromatik bir bitki olan şevketibostan ve şaraplık üzüm çeşidi Urla Karası gibi bölgeye özgü ürünler de yetiştiriyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.