Kırşehir’in Bağbaşı mahallesinde şehir çöplüğünden buğday arazisine dönüştürülen alanda kuraklığa rağmen yüksek verim alınıyor.
Kırşehir-Bağbaşı bölgesinde çöp toplama alanı olarak kullanılan 80 dekarlık alan tarım arazisine dönüştürülerek üretime kazandırıldı. 2013 yılından itibaren önce korunga bitkisi, ardından buğday ekimi yapılan arazide kuru tarım yöntemiyle yüksek verim alınıyor.
Şehir çöplüğünden buğday arazisine
Bundan 3 yıl önce Ahi Evran Ünversitesi Ziraat Fakültesi’ne tahsis edilen arazi temizlendikten sonra bir süreliğine nadasa bırakıldı. Bunu takiben 2 yıl boyunca yem bitkisi olarak kullanılan korunga ekimiyle üretime başlandı. Geçtiğimiz sonbahar aylarında ilk kez ekilen ekmeklik buğday çeşidinin ilk hasadı olumlu sonuçlar veriyor.
Korunga toprağı iyileştiriyor
Fakültenin Tarla Bitkileri Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, alınan verimin temelinde ıslah çalışmaları ve doğru tarım tekniklerinin uygulanmasının yattığını söylüyor. Korunga bitkisinin toprağı iyileştirici özelliklerinden yararlandıklarını söyleyen Ayrancı, “Korunga toprağa organik madde kazandırarak, münavebede ardından gelen bitkiler için ıslah edilmiş iyi bir toprak bırakıyor” diyor.
Kuraklığa rağmen ürün kaybı yok
Sezon başında ekilen ekmeklik buğdayın gösterdiği verim de korunganın araziye olan faydasını kanıtlıyor. Bu yılki kuraklığa ve Nisan ayının son haftasında yaşanan soğuk havaya karşın buğdayın iyi bir gelişim gösterdiğini söyleyen Ayrancı, “Bölgede buğday ve arpa ekili arazilerde yüzde 20-30 arasında ürün kaybı oldu. Ama kuru tarım teknikleri ve etkili bir nadas uygulamasıyla burada herhangi bir kayıpla karşılaşmadık” şeklinde konuşuyor.
Kuru tarıma uygun çeşitler deneniyor
Geçmişin şehir çöplüğü, bugünün ise verimli tarım arazisine tanık olan Kırşehir’in yanı sıra, benzer iklim yapısına sahip diğer bölgelere uyum sağlayabilecek 24 farklı buğday çeşidinin adaptasyon denemeleri de Üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülüyor.