tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.11.2015

Uzakdoğulu siyah pirinç Samsun’da

30 yıldır çeltik üreten Murat Gümüş anavatanı Çin olan siyah pirinci Samsun’un Terme ilçesinde yetiştirerek 2 ton ürüne ulaştı. Gümüş, "pirinci siyaha boyuyor" şikayetlerine aldırış etmeden siyah pirinç üretimine devam ediyor. Siyah pirinçle ilk defa sosyal medya sayesinde tanıştığını dile getiren Gümüş, ürünün tohumuna ulaşabilmek için Çin’in Ankara Büyükelçiliği’ne 4 kez mektup yazdığını ve mektuplara cevap gelmeyince bunun üzerine Trakya Tarım Araştırma Enstitüsü’nden yardım talep ettiğini dile getiriyor. Daha sonra Trakya Tarım Araştırmaları Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Halil Sürek’in girişimleri ile Uzakdoğu’dan getirilen tohumlar, adaptasyonu yapıldıktan sonra aralarında Gümüş’ün de olduğu 3 kişiye gönderiliyor. Pirincin üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı diğer üreticilerin siyah pirincin üretiminden vazgeçtiklerini dile getiren Gümüş, üretim koşulları her ne kadar zor olsa da üretime devam etmekte kararlı olduğunun vurgusunu yapıyor. Pirinci çeltiğinden ayırma işlemi için fabrikaya götürdüğünde daha önce hiç siyah pirinç görmedikleri için vatandaşlar tarafından pirincin boyandığı öne sürülerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne şikayet edildiğini dile getiren Gümüş, "Yapılan incelemeler sonucu, pirincin boyalı olmadığı açığa kavuştuğunda görevliler de ne yapacağını şaşırdı" diyor. Bu yıl yeniden siyah pirinç ektiğini ve tüm şikayetlere rağmen siyah pirinç üretimine devam edeceğini dile getiren Gümüş, pirinci çeltiğinden ayırma işlemini fabrikada değil kendi imkanları ile gerçekleştirdiğini dile getiriyor. Pirinci sosyal medya üzerinden gelen siparişlerle kilogramı 20 liradan Türkiye geneline satışını gerçekleştiren Gümüş, siyah pirincin üzerindeki kepeğin suya ve ısıya karşı çok dirençli olduğunun altını çizerek bu pirincin iyi pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.  


Yorumlar
  • m.mahir dagtekin

    murat bey. ülkemiz adına yaptınığız çalışmalar övgüyü hakediyor. sizden ricam , bu siyah pirinci nasıl pişilireceğiz . ayrıca 1 kg fiatı nekadardır. m.mahir.dagtekin@gmail.com 506 / 245 42 50 izmir

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.