E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-19 08:01:13
TEMA Vakfı, Türkiye‘deki tarım arazilerinin ve mera ormanlarının yok olması ile birlikte nüfusun ihtiyacı olan gıda ve enerji kaynaklarının gitgide tehlikeye girdiğini açıkladı. Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar,13 yılda 2,4 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğini belirterek,”Verimli tarım alanları büyüme odaklı ekonomik politikalara feda ediliyor” açıklamasında bulundu. 1920‘lerin başında arazilerin yüzde 56‘sını oluşturan meraların oranı bugün yüzde 19‘a geriledi. Mevcut meraların yüzde 70‘inde de bitki örtüsü zayıf ve verimsiz. Diğer yandan, toprağı koruyan, erozyonu engelleyen, su üretimini sağlayan orman alanların son yıllarda hızlı bir şekilde yok olması tehlikesine dikkatler çevrildi. Karapınar, Türkiye’de 2020 yılına kadar nüfusun 5 milyon artacağını ve bu artışla birlikte 1 milyon ton yükselmesiyle yaklaşık 535 bin futbol sahası kadar (400 bin hektar) daha tarım alanına ihtiyaç duyulacağını kaydetti. Yoksullukla ve açlıkla mücadele için ekonomik büyümenin yetersiz olması ile birlikte özellikle kırsal alanlardaki nüfusun geçim kaynaklarının geliştirilmesi ve gelirlerinin iyileştirilmesinin gerektiği vurgulandı. Gıda güvenliğini sağlamak adına yapılması gerekenlerin öncelikle üreticilerin ve orman köylülerinin araziye, suya, yatırım desteklerine, eğitim ve sağlık olanaklarına erişiminin sağlanması olduğunu ve bu erişim ile birlikte yoksulluk ve açlıkla mücadelede başarılı olunacağının altı çizildi. Mersin-Adana-İskenderun hattında 16 yeni kömürlü termik santral, Çanakkale’de 12 yeni kömürlü termik santral yatırımı planı ile tarım havzalarının kömürlü termik santrallerin tehdidiyle karşı karşıya kaldığı konusuna da dikkat çekildi.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.