tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.06.2021

Uçan hasat robotları bahçelere iniyor

ucan-hasat-robotlari-bahcelere-iniyor1.jpg

İsrail’de bir tarım teknolojileri firmasının geliştirdiği Flying Autonomous Robot (Uçan Otonom Robot) drone benzeri hasat aygıtlarıyla hasadın en zorlu meyveleri toplamayı başarıyor.

Tarım alanlarında giderek daha çok boy gösteren robotlar, artık bitkisel üretimin neredeyse tüm aşamalarında her geçen gün yeni görevlere talip oluyor. Yapay zeka (AI) teknolojilerinin yardımıyla çalışan bu aygıtlar, üretim planlamasından sulama ya da ilaçlama faaliyetlerine kadar kafa veya kol emeği gerektiren pek çok işi üstlenerek üreticilerin omzundaki yükleri hafifletiyor.

Robotların aktif olarak katıldığı süreçlerden biri de tarımda geleneksel olarak en çok işgücüne ihtiyaç duyulan aşama olan hasat süreci. Hassas zamanlama ve ürün zayiatını en aza indiren özellikleriyle verime katkı sağlayan hasat robotları özellikle meyve bahçeleri ve sera alanlarında yaygınlaşıyor.

Drone’larla hasat robotları birleşiyor

Tarım arazilerine en az robotlar kadar hızlı bir giriş yapan insansız hava araçları, nam-ı diğer drone’lar ise daha çok geniş çaplı açık arazilerde üreticilerin yardımına koşuyor. İsrail merkezli bir tarımsal teknoloji firması olan Tevel Aerobotics Technologies ise hasat robotları ile drone’ların çalışma prensiplerini birleştiren yeni nesil robotların en dikkat çekici örneklerinden birine imza attı.

Uçan hasat robotları bahçelere iniyor

Uçan Otonom Robot (FAR) adını taşıyan bu yeni hasat ustası robotlara özgü yapay zeka, bilgisayar görüşü, veri analizi teknolojileri ile drone’lara özgü hava mühendisliği ve uçuş kontrolü teknolojilerini bir araya getirerek, toplanması en meşakkatli ürünleri tek başına hasat etmeyi başarıyor.

Uçan daireler meyve bahçelerinde!

Öncelikle ağacın bulunduğu yeri saptayıp üzerindeki meyveleri dallardan ve yapraklardan ayırt eden FAR,  ardından meyvenin hasat edilecek olgunluğa erişip erişmediğini tespit ederek kollarıyla topladığı olgunlaşmış meyveleri sepetine aktarıyor. Bu mekanizmayı harekete geçiren yapay zeka algoritması hasat robotlarının ortak noktası.

FAR’ı zemin tabanlı diğer robotlardan farklı kılan asıl özellik ise ana görevi yerine getiren, yani meyveleri toplayan parçalarının neredeyse bağımsız hareket aygıtlar olması. 6 adet olan ve budama işini de yerine getirebilen bu “uçan daire”ler, arazide sürücüsüz şekilde yol alan ve aynı zamanda güç kaynağı olan bir gövdeye bağlı olsalar da aslında meyve toplayabilen kollara sahip birer drone’dan farksız.

ucan-hasat-robotlari-bahcelere-iniyor2.jpg

Pandemi dönüm noktası oldu

İlk olarak 2017 yılında ortaya atılan bu proje için dönüm noktası yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle başlayan seyahat yasakları ve bu süreçte Avrupa ülkelerinde yaşanan tarımsal işgücü krizi olmuş. İnsan emeğine ihtiyaç duymaksızın tam verimli bir meyve hasadını mümkün kılmayı amaçlayan FAR, Kubota firmasının yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımla gerçeğe dönüşmüş.

Tek robotla çok çeşit ürün

İsrail İnovasyon Otoritesi tarafından da desteklenen projenin amacı tek bir robotla çok sayıda meyve bahçesinde aynı verimle çalışabilmek. Hasatta maksimum başarıyı yakalayabildiği ürünler arasında elma, armut ve avokado gibi türler bulunan FAR’ın 2021 yılı içinde ticari olarak üreticilerin beğenisine sunulması bekleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.