E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM
tarlasera’nın EKİM sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Mısır üreticilerinin en yeni alternatifi toprak altı damla sulama teknolojisi, NETAFIM güvencesiyle üreticiye sayısız avantaj sağlıyor.
Su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılarak, tarım alanlarından en yüksek verimin alınması giderek daha fazla önem kazanıyor. Toprak altı damla sulama sistemi bu amaca giden yolda en modern araçlardan biri. Mısır tarlalarında yüzde 95-99 oranında sulama randımanı sağlayan NETAFIM toprak altı damla sulama sistemleri, verimde yakalanan yüzde 30’a varan artış ile üreticilere büyük avantajlar sağlıyor.
Dünya genelinde hızla yayılan toprak altı damla sulamanın Türkiye’deki serüveni NETAFIM imzasını taşıyor. Özellikle tarla bitkilerinde önemli avantajlar sağlayan bu sistem Türkiye’de mısırda da hızla yaygınlaşıyor. Yaklaşık 2 yıldır mısır üreticileri tarafından tercih edilmeye başlayan toprak altı damla sulama, şimdiden üreticilerden tam not almış durumda.
İşçilik maliyetleri en aza iniyor
Bitkinin köklerine ihtiyaç duyduğu kadar su vererek kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olan NETAFIM toprak altı damla sulama sistemleri, işçilik maliyetlerini de en alt seviyeye indirerek üreticiye ekonomik yönden büyük katkı sağlıyor. Geniş alanlarda üretimi yapılan ürünler için oldukça faydalı olan bu sistemde toprak altına yerleştirilen borular sayesinde su, bitki köklerine damla şeklinde ulaştırılıyor. Bu sayede su ve gübreyi kök bölgesinden alan bitkiden elde edilen verim yükselirken, su israfının da önüne geçilmiş oluyor.
Sistemin en büyük avantajlarından biri de sulama sistemlerinin kullanımının uygun olmadığı eğimli arazilerde sulama imkanı sunması. Toprak altı damla sulama sistemi arazi yapısı, iklim ve su havzasından kaynaklanan olumsuzlukları minimum seviyeye indirerek, ekim yapılmayan alanlarda dahi ekim yapma olanağı tanıyor.
Hastalık ve zararlı mücadelesine katkı sağlıyor
Toprak altı damla sulamada toprak üstü sulamaya göre yüzde 46 daha fazla alan ıslanıyor. Toprak yüzeyinin kuru kalması sağlanarak yabancı otların ortaya çıkması ve aşırı sulamadan kaynaklanan hastalıklar engellenebiliyor. Bu durum, hastalık ve zararlılara yönelik mücadelenin de daha kolay yürütülmesine yardımcı oluyor.
Toprak altı damla sulamada kullanılan borular uzun yıllar zarar görmeden etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Bu sayede diğer damla sulama sistemlerinde karşılaşılan sezon sonunda boruların toplanarak, yeniden serilmesi gibi işçilik faaliyetleri ortadan kalkıyor. Sistemin yer altında olması, boruların tarla canlılarından, ultraviyole ışınlardan ve hava sıcaklığı değişimlerinden de zarar görmesini engelliyor.
Yüzde 60’a varan su tasarrufu
Diğer sulama sistemleriyle karşılaştırıldığına toprak altı damla sulamanın farkını anlamak mümkün. Salma sulama yönteminde sulama randımanı yüzde 30-55 civarında ve su tasarrufu konusunda herhangi bir etkiye sahip değil. Yağmurlama sulamada ise sulama randımanı yüzde 70-85 civarında. Bu oran yüzde 35 su tasarrufu, yüzde 40-50 civarında verim artışı sağlasa da, damla sulama sistemlerine göre yetersiz. Çünkü toprak altı damla sulamada yüzde 95-99 oranında sulama randımanı alınabilirken; yüzde 50-60 su tasarrufu ve yüzde 25-30 verim artışı sağlanabiliyor.
Dünya geneline bakıldığında; Avrupa ve Amerika’da iyi ticari mısır tarlalarında toprak altı damla sulama sistemi ile dekar başına 1,2-1,6 ton, Avustralya ve Asya’da dekar başına 0,8- 1,2 ton verim alınıyor. Toprak altı damla sulama sistemi ile üretim yapılan araştırma parsellerinde ve üretici denemelerinde rekor verim ise dekar başına 1,9 ton.
Özel ürünlerle destekleniyor
“Toprak altı damla sulama sistemleri özellikle işçilikte ve su kullanımlarında kritik derecede tasarruf sağlıyor” diyen NETAFIM Türkiye, Orta Asya ve Balkanlar Pazarlama Müdürü Harun Kendir Kendir, sistemin yıllarca işçilik maliyetlerine set çektiğini ve böylece üreticinin uzun vadede daha çok kâr sağladığını belirtiyor.
Türkiye’de toprak altı damla sulama sistemini kullanan üreticilerinden şimdiye dek olumlu geri dönüşler alındı. Ancak üreticinin henüz yeterli tecrübe kazanmadığı sistem, kimileri için endişe yaratabiliyor. Kendir, sistemi ilk defa kullanacak üreticinin sisteme kaygılı yaklaşmasını şöyle yorumluyor: “Toprak üstü damla sulama sistemlerine alışkın üretici için sulama borularının toprak altına döşenmesi, yani üreticinin görüş alanından çıkması sorun gibi algılanıyor. Üreticide, boruda hasar ve su kaçağı var mı, tıkanma olur mu, fare gibi kemirgenler ve diğer canlılar boruya zarar verir mi gibi düşünceler oluşabiliyor. Ancak NETAFIM’in geliştirmiş olduğu özel ürünlerle bu gibi durumların önüne geçmek mümkün.”
Üretici için püf noktaları
Toprak altı damla sulama sistemlerinin kullanımında üreticilerin dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Bitki kökünün damlatıcıya girmeye çalışması sonucu damlatıcıların zarar görme riski bunlardan biri. Kendir, riskin önüne geçilmesi için tercih edilen damlatıcı çeşidinin büyük önem teşkil ettiği belirtiyor ve ekliyor: “Bitki özellikle su stresi altında tutulduğu zaman kökler suyun olduğu tarafa doğru yöneliyor. Bu da damlatıcının içerisine girme riski doğuruyor. Çünkü bitki damlatıcının içerisine girdiği zaman damlatıcıyı tıkayabilir. Tıkanmanın yaşandığı durumlarda ise homojen sulama ve gübreleme yapılamayacağı için alınan verim de homojen olmaz. Bu tarz problemlerin önüne geçmek adına özel damlatıcılara başvurulması gerekli” Bu tip problemlerin önüne geçmek için bakır oksit emdirilmiş damlatıcılarımızı kullanmak en iyi çözümlerden birini oluşturuyor.
Sistemde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da kullanılan filtrenin kalitesi. Üretim sahalarında kullanılan su kalitesi düşük değerlerde ise filtrasyonun çok iyi olması gerekiyor. Sistemde su sayacı kullanımı da dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta. Çünkü toprak altındaki damlatıcılar görülemediğinden, su kaçağı gibi muhtemel durumların takip edilerek müdahale edilebilmesi adına su sayaçları büyük önem taşıyor.
Toprak altı damla sulama NETAFIM ile kazanca dönüşüyor
Toprak altı damla sulama, yüksek verim ve sürdürülebilir tarım uygulamaları konularında mısır üreticisinin en büyük yardımcısı. Toprak altı damla sulamanın tüm avantajları, dünyanın lider damla sulama firması NETAFIM güvencesiyle üreticinin hanesine kazanç olarak yazılıyor. NETAFIM ile birlikte toprak altı damla sulama ile tanışan mısır üreticilerinin deneyimleri de bunu kanıtlar nitelikte. Dünya tarımını ilk kez damla sulama ile buluşturduğu 1965 yılından bu yana akıllı damla ve mikro sulama çözümleri sunan NETAFIM ile modern sulamanın bu en yeni teknolojisi sürdürülebilir tarımın geleceği için umut veriyor.
Adana H. Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Oğuz Kaan Köksal Cad. No:6 ADANA Tel: +90 - 322 - 394 44 14 Fax: +90 - 322 - 394 44 16