tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.04.2024

Mahsullerin besin değerleri güçlendiriliyor

Sebze ve meyvelerin besin değerleri güçlendiriliyor

Mahsullerin günden güne azalan besin değerleri bilim insanlarını harekete geçiriyor. Biyo-güçlendirme adı verilen süreç bitkilerin besin değerlerini kazanmasına yardımcı oluyor.

Teksas Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının 2004 yılında gerçekleştirdikleri endişe verici araştırma tekrar gündeme geldi. Yapılan araştırmalar sonucunda 20. yüzyılın ortaları ile sonları arasında çoğu sebze olmak üzere 43 gıdanın besin maddelerinde belirgin bir azalma olduğu görülüyor. Çalışmadan bu yana da besin kaybı sürekliliğini koruyor. Yakın tarihteki araştırmalar ise artan atmosferik karbondioksit (CO2) seviyelerine bağlı olarak bazı temel mahsullerdeki besin değerinin azaldığını gözler önüne seriyor. Bu durum biyo-güçlendirme adı verilen bir sürecin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Böylelikle kaybedilen veya gıdaların hiç sahip olmadığı besin maddelerini yenilemeye yönelik bir strateji tarımsal üretim aşamaları arasına giriyor.

Besin maddeleri tohumla buluşturuluyor

Biyo-güçlendirme birden fazla teknolojiyi kapsıyor. Bunlardan biri, yeni özelliklerin hızlı bir şekilde eklenmesine olanak tanıyan besin içeriğini artırmak için bir mahsulün genetiğini değiştirmeyi içeriyor. Bir diğer tarımsal biyo-güçlendirme teknolojisi de bitkilerde belirli mineralleri yoğunlaştırmak için besin açısından zengin gübreler veya toprak değişiklikleri kullanıyor. Son olarak, seçici bitki ıslahı yeni çeşitler üretebiliyor ancak tek bir çeşidin elde edilmesi on yıl veya daha uzun sürebiliyor.

Biyo-güçlendirme, 1920'lerden bu yana ABD endüstriyel gıda sisteminin bir parçası olan biyo-zenginleştirmeden farklı olarak, besin maddelerini doğrudan tohumun içine yerleştiriyor. Ancak besin maddelerinin, biyolojik zenginleştirmenin yerini alamayacak kadar geniş bir ölçekte kaybolduğuna dair başka endişeler de bulunuyor.

bitki-uretici.jpg

Paydaşlardan destek bekleniyor

Uzmanlar, paydaşları yerel yetiştirme koşullarına daha iyi uyan mahsullere yatırım yapmaya daha fazla teşvik etmek için biyolojik zenginleştirmeyi diğer tohum değişiklikleriyle eşleştirmeyi öneriyor. Küresel aşamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu (CGIAR) gibi uluslararası paydaşlar, besin değeri artırılmış mahsullerin geliştirilmesini, gıda güvenliğinin sağlanmasında önde gelen hedeflerinden biri olarak kabul ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.