tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.11.2017

Bu böcekle baş edilmezse kestanenin sonu gelebilir

Bu böcekle baş edilmezse kestanenin sonu gelebilir

Türkiye’de ilk olarak 3 yıl önce görülen kestane gal arısının neden olduğu zarar, bu yılki verim ve kestane kalitesindeki düşüş ile kendini belli ediyor.

Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi kestanede bu yılki hasadın sonuna doğru gelinirken üretim alanlarında sezon boyunca yaşanan sorunlar da gün yüzüne çıkıyor. Sorunların başında ise kestane ağaçlarına zarar vererek rekoltenin düşmesine neden olan gal arısı zararlısı bulunuyor.

Rekolte düştü, fiyatlar yükseldi

Türkiye’nin toplam kestane rekoltesinin yüzde 42’sini karşılamasıyla üretimin merkezi konumundaki Aydın’da kuyulardan toplanan kestaneler 8-15 TL arasında alıcı bulmaya başladı. Bu yıl yaklaşık 600 ton ürün toplanması beklenen Manisa’da da fiyatlar 10-15 TL arasında değişiyor.

Hem tarımsal üretimi hem de gıda ürünü işleme kapasitesiyle kestane için en önemli durak olan Bursa’da ise yıllardan beri süregelen gal arısı sorunu bu yıl üretimi gözle görülür şekilde düşürdü. Bölgenin 3 ay boyunca yağış almaması nedeniyle oluşan kuraklıkla da birlikte üretimin geçen yıla oranla yüze 40 düşüşte olduğu gözlemleniyor.

bu-bocekle-bas-edilmezse-kestanenin-sonu-gelebilir1.jpg

Kestanedeki sorunu tüketici de fark edecek

Bursa-Yıldırım’a bağlı Cumalıkızık köyü kestane üretimi ile ön plana çıkan bölgelerden biri. Bölgede yağışların geç gelmesinin kestanelerde tozlanmayı engellediğini söyleyen Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz, “Yazın geç bitmesi de sıcaklıktan dolayı hasadı erteledi. Bütün bunlar kestanelerin ufak olmasına ve kurtlanmasına yol açtı” diyor.

Gal arısı ve iklim değişikliğinin yarattığı sorunlarla ilgilenilmediği takdirde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanacağını söyleyen Yavuz, “Bunu üretici anlamış durumda. Tüketici de kestaneyi pazarda gördükten sonra bir sorun olduğunu anlayacak” diye konuşuyor.

Kestane gal arısı nedir?

Kestane gal arısı olarak bilinen ve Çin kökenli bir zararlı olan Dryocosmus kuriphilus, Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında Yalova’da tespit edildi. Tek konukçu bitkisi kestane olan zararlı, sürgün ve yapraklarda gal (ur) oluşturarak büyümeyi ve meyve tutumunu engelliyor. Verimde yüzde 80’e varan kayıplara yol açan gal arısıyla mücadele edilmediği takdirde ağaç ölümleri kaçınılmaz oluyor.

bu-bocekle-bas-edilmezse-kestanenin-sonu-gelebilir2.jpg

Üretim yaklaşık 3 misli düştü

Gal arısı tehdidi bu ayın başında Antalya’da düzenlenen Ulusal Kestane Çalıştayı’nda da gündeme gelmişti. Burada söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, “Gal arısı ve bilinçsiz kesimler sonucunda Türkiye’deki kestane alanları 262 bin hektardan 88 bin hektara kadar düştü” şeklinde konuşmuştu.

İşte gal arısının can düşmanı!

Gala tısı ile en etkili mücadele yöntemi olarak ise bir yararlı böcek türü olan Torymus Sinensis merkezli biyolojik mücadele gösteriliyor. Yalova ve Bursa’da artan fal arısı nüfusuna kaşı 2015 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında önemli miktarda Torymus Sinensis doğaya salındı. Bursa Orman Müdürü Arif Can, biyolojik mücadele programı devam ettiği takdirde gal arısı nüfusunun 10 yıl içinde dengelenebileceğini söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.