tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.3.2016

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG

turkiyenin-ilk-yerli-traktoru-HSG1.jpg

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde üretildi. Ancak seri üretime geçemeyen HSG artık yalnızca müze ve fotoğraflarda yaşıyor.

Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim’in öyküsü Devrim Arabaları filmiyle beyazperdeye yansımış ve unutulmaya yüz tutan bu deneyimden haberdar olmuştu.

Oysa halen tarih sayfalarında gizlenmiş olan bir öykü daha var. Devrim otomobiliyle aynı dönemde üretilen Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG de Devrim ile aynı kaderi paylaşıyor. 1963 yılında üç Türk mühendis tarafından üretilen HSG, büyük umut vaat etse de bir türlü seri üretime geçemedi.

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’den deneme sürüşü

Dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla o dönemki adı Zirai Kuvvet Makineleri Kürsüsü olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde üretilen HSG, yine bizzat Cemal Gürsel tarafından da arazide denenmişti.

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG

Siyasal çalkantıların kurbanı oldu

HSG’nin adı, onu geliştiren üç önemli makine mühendisi Prof. Dr. Hamit Demirtaş, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın’ın isimlerinin baş harflerinden meydana geliyordu. Tarımda hızla yaşanan makineleşme ile doğan yerli traktör ihtiyacını karşılamaya aday olan HSG, o dönemin siyasal çalkantılarının kurbanı oldu ve yalnızca 2 adet üretildikten sonra proje rafa kalktı.

Saatte 20 km hıza sahipti

2 yıl süren bir çabanın ürünü olan HSG traktörü saatte 20 km hıza ulaşabiliyordu. Tasarım itibariyle bugünkü yerli traktörlere halen ilham olduğu belirtilen HSG, bugün üretildiği yer olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde sergilenmeye devam ediyor.


Yorumlar
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.