tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.9.2018

Gübre fiyatları bir yılda ikiyle çarpıldı

gubre-fiyatlari-bir-yilda-ikiyle-carpildi2.jpg

Dolardaki kriz tarımda en çok ithalata bağımlı olan gübre pazarını vurdu. Üretim için vazgeçilmez olan pek çok bitki besleme ürününde fiyatlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100-120 oranında arttı.

Dolar kurundaki artışla birlikte gelen enflasyondan en yoğun şekilde etkilenen sektörlerden biri tarım oluyor. Özellikle tarımsal üretimin başlıca kalemlerinden olan bitki besleme ürünleri ve yakıtta yaşanan fiyat artışı üreticiden başlayıp tarımsal üretim zincirinin tüm halkalarını zor durumda bırakıyor.

Gübre kur artışında ilk elden etkileniyor

Bugün itibariyle ABD dolarında satış fiyatı 6,4 TL’ye ulaşmış durumda. Euro’da ise bu rakam 7,5 TL civarında. Bu yılın başlarında kurda gerçekleşen artışlara son 2 ayda Türk Lirası’nın yaşadığı önlenemez değer kaybı eklenince ekonomik göstergeler daha da kritik bir hal aldı.

Tarımın temel girdilerinde 2017 değerleri ile bugünkü veriler karşılaştırıldığında anlaşılıyor ki, dövizdeki artış tarımın adeta nefesini kesen bir noktaya geldi. Fiyat artışının en keskin şekilde gübre ve mazotta yaşanması bu ürünlerde ithalata bağımlı konumda olmanın zorunlu getirisi.

Gübre fiyatları bir yılda ikiyle çarpıldı!

Fatura iki katına çıktı

Bitkisel üretimde en çok kullanılan kimyasal gübrelerin çoğunda fiyatlar geçtiğimiz yılın 2 katı civarına kadar çıkmış durumda. 2017’de ton fiyatı ortalama 617 TL olan 21 amonyum sülfat gübresinin güncel fiyatı bin 400 TL civarında. Aynı şekilde bitkilerin azot ve fosfor ihtiyacını gidermekte kullanılan 20.20.0 gübresinin ton fiyatı 1 yıl içinde bin TL civarından 2 bin 160 TL’ye kadar yükseldi.

Üre gübresinde yüzde 120 artış

Bitki beslemenin diğer vazgeçilmezleri olan üre gübresi ve diamonyum fosfat (DAP) gübresi pazarlarında ise enflasyon daha da keskin yaşanıyor. Üre gübresinin 1 tonu son 1 yılda yüzde 120 fiyatlanarak 2 bin 200 TL’ye çıkarken, 1 ton DAP gübresinin ortalama fiyatı ise yüzde 115 artarak 3 bin 200 TL oldu.

1,3 milyar dolar ithalat yapılıyor

Tarım alanlarında yılda ortalama 6,5 milyon ton bitki besleme ürünü kullanılan Türkiye, tükettiği kimyasal gübrenin yaklaşık yüzde 90’unu ithalatla karşılıyor. 2016 yılında 1,3 milyar dolara yakın gübre ithalatı yapan Türkiye’de en çok ithal edilen gübre çeşitlerinin başında 700 milyon dolar ile azotlu gübreler geliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.