tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.2.2016

Türkiye’nin buğday çeşitliliği alarm veriyor

Türkiye’nin buğday çeşitliliği alarm veriyor

FAO, geleneksel buğday türlerinin tehlike altında olduğu ülkeleri inceledi. Türkiye buğdayda biyoçeşitlilik konusunda alarm veren ülkeler arasında ilk sırada!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) buğdayda biyoçeşitliliğe dair bir rapor yayınladı. Geleneksel buğday çeşitlerinin giderek azaldığını ortaya koyan raporda özellikle Türkiye’nin kırmızı alarm verdiği belirtiliyor.

Geleneksel buğday çeşitleri pazara ulaşmıyor

Modern buğday çeşitleri üreticilere yüksek verim, hastalıklara dayanım ve pazara ulaşmada kolaylık sağlıyor. Ancak modern çeşitlerin yaygınlaşması bir yandan geleneksel buğday çeşitlerinin de azalmasını riskini beraberinde getiriyor. Ekilmeye devam eden yerel çeşitler ise genellikle pazara ulaşmadan bizzat üretici aileler tarafından tüketiliyor.

Türkiye’deki tablo endişe verici

Türkiye için “Geçmişten bu yana buğdayda çeşitliliğin merkezlerinden biri olan ülke” tanımı yapılan FAO raporundaki güncel veriler endişe verici: Buna göre toplam buğday arazileri arasında geleneksel tohumlara ayrılan alan yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Arazi araştırmalarına göre son 75 yılda Balıkesir ilinde yerel buğday çeşitlerinin sayısı 37’den 7’ye indi.”

Yerel çeşitleri üretenler desteklenmeli

Raporda Avrupa ve Orta Asya coğrafyasının temel tahıl ürünü olan buğdayın üreticilerin ekmeye devam ettiği yerel buğday çeşitlerinin bir listesi yer alıyor. “Henüz çok az sayıda üretici yerel çeşitlerin hayati öneminin farkında” diyen FAO Bitkisel Üretim ve Koruma Uzmanı Hafiz Muminjanov, “Bu çalışmanın tarımda karar vericiler üzerinde etkili olmasını diliyoruz. Böylece yerel çeşitleri eken üreticilerin desteklenmesi ve tüketicilerin de bu konuda bilinçlenmesi sağlanabilir” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
  • Patrick Hudson

    HIRE CRYPTOCURRENCY SCAM RECOVERY SERVICES // THE HACK ANGELS RECOVERY AGENCY I was hearing stories. People losing their Bitcoin, Ethereum, and USDT is quite regrettable. Until I fell into the trap and realized it was genuine, This is so amazing and real. I was duped by a number of people who said they could help me invest my money in bitcoin trading, which is how I lost $1.7 million I came across a post about THE HACK ANGELS RECOVERY AGENCY, who helps people reunite with their lost funds, with the assistance of the legitimate hacker, after 7 to 8 Hours helped me retrieve my Bitcoin. I had faith in them. These kinds of services require various techniques and intellects to engage with so as to perfect a successful recovery making them human natural resources for those who have fallen victim to scams or technical issues, hire THE HACK ANGELS RECOVERY AGENCY and help yourself from being a fraud victim. THE HACK ANGELS RECOVERY AGENCY deserves praise for his excellent job. Contact them through the address below WhatsApp +1(520)200-2320 ) or shoot them an email at (support@thehackangels.com) They also have a great website at (www.thehackangels.com)

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.