tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.07.2023

Avrupa’nın ilk toprak yasası çıkıyor

Avrupa’nın ilk toprak yasası çıkıyor

Avrupa Birliği, gıda güvenliğini korumak ve tarım faaliyetleriyle birlikte iklim değişikliği gibi nedenlerden olumsuz etkilenen toprak sağlığını artırmak amacıyla yeni yasa hazırladı. 

Avrupa’da yoğun gübre kullanımı gibi pek çok faktör nedeniyle tarım topraklarının yüzde 60'tan fazlasının sağlıksız olduğunu tahmin ediliyor. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan Avrupa Kıtası’nın ilk toprak yasası olma özelliğini taşıyan yasa, yanlış tarım uygulamaları ve iklim değişikliğinin toprak sağlığına verdiği zararın bir kısmını azaltmayı amaçlıyor. Araştırmalara göre yasa, atmosferdeki karbon emisyonunu azaltmaya ve sürdürülebilir gıda üretimini sağlamaya yardımcı olabilecek. Hazırlanan yasayla birlikte AB ülkelerinde 2050 yılına kadar bütün toprakların sağlıklı hale getirilmesi hedefleniyor. Ancak söz konusu teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.

Hazırlanan toprak yasasında öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

  • Toprak sağlığı ortak biçimde tanımlanacak.
  • Toprak sağlığı, kapsamlı ve tutarlı bir çerçeveyle takip edilecek.
  • Sürdürülebilir toprak yönetimi ve kirlenmiş sahaların iyileştirilmesine ilişkin kurallar belirlenecek.
  • AB ülkeleri, bütün toprakların sağlığını gözlemleyecek ve değerlendirme hazırlayacak.
  • Toprak sağlığını iyileştirmek için toplanan veriler, özellikle mahsul çeşitlendirme, hassas üreticilik, bitki geliştirme, dijital toprak yönetimi gibi uygulamalarda kullanılacak.
  • Sürdürülebilir toprak yönetimi AB genelinde bir kural haline gelecek.
  • Üye ülkelerin toprak yönetiminde olumlu ve olumsuz uygulamaları belirlemesi ve tecrübelerini birbirleriyle paylaşması gerekecek.
  • AB ülkelerinin kirlenmiş sahaları tespit etmesi ve bunları şeffaf biçimde haritalaması şart olacak.
  • Kirlenmiş alanların iyileştirilmesinde "kirleten öder" ilkesi uygulanacak. Kirlenmeden sorumlu olanlar, bu alanların temizlik masraflarını karşılayacak.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.