tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.4.2015 14:24:10

Uğur böcekleri ne zaman uçacak?

Denizli’nin yüksek dağlarında eriyen kar, milyonlarca canlıyı kış uykusundan uyandırdı. Yöre halkı bugünlerde, tarımsal değeri çok önemli olan uğur böceklerini tarlalarda uçarken görmeyi bekliyor. Ege Bölgesi’nin dağlık bölgelerinde karlar erimeye başladı, altında yaşayan ve tarımsal üretimde zararlıları yiyen ‘yararlı’ mikroorganizmalar da larvalarından birer birer çıkmaya başladı. Denizli Doğa Sevenler Derneği Başkanı Ümit Şıracı geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada; Denizli’nin yüksek dağları Honaz, Başkarcı, Babadağ ve Akdağ zirvelerindeki uğur böceklerinin iki, üç hafta sonra kanatlanacağını söyledi. Şıracı her sene Denizli’nin Çal ilçesindeki Çökelez Dağı’nda uğur böceklerinin fotoğraflarını çekiyor. Sadece şans getirmiyor Bugünlerde de Çal-Çökelez Dağı eteklerinde bulunan Ellez Dede mevkiinde herkesin yumurtadan çıkan uğur böceklerini beklediğini söyleyen  Şıracı, yetişkin bir uğur böceğinin günde 100 adet yaprak biti tükettiğine dikkat çekerek, tarım arazileri için ne kadar faydalı olduğunun da altını çizdi. Halk arasında şans getirdiğine inanılan uğur böceğinin Türkiye'de en yaygın görülen türleri; Coccinella septumpunctataAdalia bipunctata ve Coccinella quinquepunctata. Tarım zararlısı olan Epilachninae alt familyası hariç, tüm uğur böcekleri yararlı. Uğur böceklerinin larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediği için, biyolojik mücadelede de kullanılıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.