tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.2.2012 16:33:09

Tarım arazileri satışında gözden ne kaçıyor?

Hazineye ait tarım arazilerinin satışı tekrar gündemde. 2B yasası ile tarım arazilerinin üreticilere satışı mümkün. Ancak bir farkla…

Bundan on yedi yıl önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4070 sayılı Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, mülkiyeti Hazine'ye ait tarım arazilerinin kanunda belirtilen şartları taşıyan şahıslara satışını düzenlemek amacıyla çıkarılmıştı. Kanunun başvuru süresi de 19 Temmuz 2006'da sona ermişti. Başvuru süresinin dolmasının üzerinden geçen yedi yıl sonra hazineye ait tarım arazilerinin satışı tekrar gündemde.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre ve Şehircilik Komisyonu Katip Üyesi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi, Aydın Şengül, 2B kapsamında orman vasfını yitirmiş arazilerinin yanı sıra Hazineye ait tarım arazilerinin de satışa sunulacağını ve önceliğin bu arazileri kullananların olacağını ve bugüne kadar ödedikleri ecri misillerin belirlenen bedelden düşüleceğini söyledi. Şengül meclis komisyonunda görüşülen yasa tasarısına göre, en az üç yıldan beri hazineye ait tarım arazilerini kiralayan ve kira sözleşmesi hale devam eden kiracılara satılacağını ifade ederek, "Yasa yürürlüğe girdikten sonra iki yıl içinde kiraladıkları tarım arazilerini almak isteyenlere satılacak. Satış bedeli belirlenen rayiç bedelin yüzde 70 olacak. Son beş yılda araziye kiralayanların ödedikleri ecri misillerin tutarları belirlenen bedelden düşülecek. Peşin ödemek isteyenlere ayrıca yüzde 20 daha indirim yapılacak. Taksitle almak isteyenlere ise 3 yılda 6 eşit taksitle yapılacak" dedi.

Ancak bu yasa ile bir önceki arasında küçük ama önemli bir fark bulunuyor. Bir önceki yasa da Hazine’ye ait tarım arazileri, 10 yıl süreyle tarım dışı amaçlarda kullanılmaması koşuluyla satılıyordu. Şimdi ise bu şart kaldırılıyor. Yani süre sınırlaması yok. Yine bir önceki yasa da satılan tarım arazilerinin 10 yıllık süre sonunda ise Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden izin alınarak tarım dışı amaçla kullanılabilmesi şart koşuluyordu. Bu şart da kaldırılıyor. Yasa bu haliyle tartışılır mı? Zaman gösterecek.

       

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.