tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.2.2013 10:31:19

Sancılar Konseyle Diniyor mu?

Planlılık ve eşgüdüm... Bu iki sözcük aslında tarımın her kapıyı açabilecek kilit sözcüklerden. Bunların öneminin de tarımın tüm aktörleri farkında ki odalardan kooperatiflere, konseylerden ürün tanıtım gruplarına kadar çok çeşitli örgütlenme biçimleri öneriliyor, kuruluyor ve faaliyet yürütüyor. Ancak yine de herkes plansızlıktan dem vurmaya devam ediyor.

Son yıllarda en çok tartışılan tarımsal kurumlardan birisi de konseyler. Ürün konseyleri, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği ile olan ilişkiler çerçevesinde Ortak Tarım Politikası tartışmalarının da bir parçasını oluşturuyor. Konseyler; üretimin kayıt altına alınması, üreticilerin bir çatı altında toplanması; üretici-sanayici, ithalat-ihracat ve pazar uyumunun sağlanması, ortak sorunların çözümü için işbirliğine gidilmesi, geliştirilen stratejilerin karar mercilerine ortak imza ile gönderilmesi gibi amaçlar ile tanımlanıyor.

Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren gündeme gelen ürün konseyleri konusunda somut adımların atılması ise birkaç yılı buldu. Ancak 2007 yılında, o zamanki adıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ulusal Ürün Konseyleri hakkındaki yönetmelikleri yürürlüğe sokmasıyla tarımsal örgütlenmede yeni bir döneme geçilmiş oldu. Böylece Türkiye’nin ilk ürün konseyi bundan 5 yıl önce yılında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile kuruldu. Onu aynı yıl Fındık, Pamuk ve Turunçgil izledi. Ulusal Çay Konseyi’nden sonra 2010 yılında Hububat ve Baklagil Konseyleri de faaliyete geçti.

Nihayet geçtiğimiz ay ise yepyeni bir ürün konseyinin kuruluş çalışmalarının başladığı haberi geldi. Buna göre 2 yıldır ciddi sorunlarla boğuşan patates sektörünün strateji ve güç birliğini sağlamak için Ulusal Patates Konseyi’ne ihtiyaç vardı ve başlatılan çalışmalar patatesin geleceğini kurtarmaya adaydı.

Peki kurulacak olan Ulusal Patates Konseyi ürünün geleceğini gerçekten kurtarabilecek mi? Bunu şüphesiz şimdiden kestirmek güç. Ancak henüz birkaç yıllık çok taze konsey deneyimlerine göz atmak ve bu deneyimleri patatese uyarlayarak düşünmek mümkün.

tarlasera Şubat sayısında ürün konseylerini masaya yatırdı. Konsey temsilcilerinin ve patatesin nabzını tutan uzmanların görüşleri bu ay tarlasera'da!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.