E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
24.1.2013 11:00:26
ABD'de yapılan bir araştırma, bitkilerin gelişiminde topraktaki tuzun etkileri üzerine bilinmeyen faktörleri ortaya çıkardı. Bulguların, tuza dayanıklı tohumlar geliştirmek adına önemli birer adım olduğu belirtiliyor.
Tuzun bitkisel gelişime yaptığı olumsuz etki onun tarımsal üretimin adeta belalısı bir madde olarak bilinmesine neden oluyor. Ancak bugüne kadar tuzun bitki kök gelişimini nasıl duraksattığına dair kesin bilgiler ortaya konulmamıştı. Carnegie Enstitüsü'nde bu konuda yapılan araştırmalar ise daha ilginç bir bulguyu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre tuz varlığının yarattığı etki kök türlerine farklılık gösteriyor. Buna göre, dallara ayrılan bitki köklerinin iç katmanları tuza duyarlılık göstererek stres hormonu salgılıyor.
Araştırmacılardan Jose Dinneny, "Bitkilerin stresli ortamlarla nasıl baş ettiğini anlamak için stres etkeninin bitkiye nerede ve ne zaman etki ettiğini anlamak gerekiyor. Edindiğimiz bulgular bilmecenin işte bu kayıp parçasını bize verecek nitelikte" yorumunu yapıyor.
Tuz, sulanan arazilerde suyun buharlaşması sonucu toprakta birikerek üretimi olumsuz etkiliyor. Birleşmiş Milletler'e göre dünya üzerinde 80 milyon hektarlık ekilebilir alan tuzluluk sorunu nedeniyle üretim sorunu yaşıyor.
Kaynak: seedquest.com
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.