tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.03.2022

Savaşın kaybedeni Türkiye tarımı mı olacak?

Savaşın kaybedeni Türkiye tarımı mı olacak?

Tüm dünyanın gözü kulağı şüphesiz Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaşta. Bu savaşın dünyadaki gıda fiyatlarını etkileyeceği aşikâr. Ancak tarıma dayalı ticari ilişkilere dair veriler, Türkiye üreticisinin önemli ölçüde etkilenebileceğini gösteriyor.


Bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında devam eden gerginlik Şubat ayı sonlarında bir savaşa dönüştü. Bütün dünyanın ise gözü kulağı buraya çevrildi. Bu durum bir dünya savaşının habercisi mi olacak bilinmez ancak her şeyin artık eskisi gibi olamayacağı aşikâr. Politikadan ekonomiye kadar birçok konunun gözden geçirileceği kesin. En küçük sallantıda bile etkilenen tarımın buna ayak uydurmaması olası bile değil. Tabii bu savaşın ilk anından itibaren tüm dünyayla birlikte Türkiye’deki hemen herkes başını deyim yerindeyse cepheye doğru çevirdi. Çünkü her iki ülke de uzun yıllardır Türkiye’nin döviz girdisini sağlayan aktörler. Döviz girdisinin ana unsurları olarak da bir yanda turizm diğer yanda ise tarım bulunuyor. Türkiye tarım sektörünün bu savaşın derinleşmesi hâlinde oldukça sarsılacağı kesin.

 

Sunus-1.jpg

Tarımda dış alım ve satımın aktörleri


Tarıma dayalı ticari ilişkilere dair ortaya çıkan bazı veriler, Türkiye’nin tarafı olmadığı bir savaşta neden daha fazla etkileneceğini ortaya koyabilir. TÜİK verilerine göre 2021'de Türkiye'nin toplam buğday ve buğday ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 66, Ukrayna'nın payı ise yüzde 18,5 düzeyinde gerçekleşti. Ancak Türkiye'nin sadece ithalatında değil, domates ve narenciye başta olmak üzere tarımsal ürünler ihracatındaki en önemli pazarı Rusya. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri verilerine göre 2021 yılında Rusya'ya yapılan toplam 1,4 milyon ton yaş sebze ve meyve ihracatı karşılığında Türkiye’ye 1 milyar 13 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü raporları ise 2020-21 sezonunda Türkiye limon ihracatının yüzde 25'inin Rusya'ya, yüzde 8'inin Ukrayna'ya gerçekleştirildiğini gösteriyor. Taze kayısı ihracatının yüzde 50'si Rusya'ya yapılırken, yaş üzüm ihracatının yüzde 55'i Rusya'ya yüzde 17'si Ukrayna'ya gerçekleştiriliyor. 

sunus-2.jpg

Üreticinin gözü kulağı savaşta
Bu rakamlardan yola çıkarak Türkiye üreticisinin gözü bu savaşta demek yanlış olmayacak. Fakat geçmişten günümüze tarımda bir türlü yapılamayan planlama, üreticiyi koruyamayan politikalar, oluşturulamayan yeni pazarlar, dünyanın en stratejik ürünü olan buğdaydaki dışa bağımlılık, tarafı olmadığı bir savaşta Türkiye’yi kaybeden taraf yapabilir. Her iki ülkede yaşanacak gelişmeler tüm Türkiye tarafından endişeyle takip edilmeye devam edecek.


Gıda fiyatları zirveyi görecek
Bu savaş Türkiye tarımını büyük ölçüde etkilediği kadar dünyada buğday başta olmak üzere tarımsal ürünlerin ihracatına da darbe vuracak. Rusya’nın yaptırımlarla dünyadan izole edilmesi ve Ukrayna’nın çatışmalar nedeniyle buğday ihracatı yapamaması gıda fiyatlarındaki artışlar giderek arttıracağı düşünülüyor. Chicago Borsası'nda vadeli buğday satışlarında fiyatların 28 Şubat'ta yüzde 8 artması buna önemli bir örnek. Bu son 10 yılın en yüksek artışı olarak kayda geçerken, buğdayın tonu 2020 yılında ortalama 232 dolar, 2021 yılında ortalama 293 dolardı. Gelinen noktada ise savaşla birlikte hızlı bir yükseliş gösteren buğday fiyatı 343,6 dolara ulaştı. Dünya Ticaret Örgütü de (DTÖ), savaşın dünyadaki olumsuz etkilerine de dikkati çekerken, özellikle tarım ve gıda ürünleri ticareti ve enerji fiyatlarındaki artışın dünya halklarını ciddi oranda etkileyeceğini vurguluyor. 

sunus-3.jpg

Böylesine kötü senaryolara gebe bir tablo apaçık ortadayken savaşın tarafı olmak veya desteklemek akıl alır gibi değil. Bizzat savaşı yaşayan halkların yaşadığı trajedi ise bambaşka bir boyut. Ancak bu savaşta net olan şey kaybedenin sadece bir ülke değil, bütün dünyanın kaybedecek olması.


“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” demişti büyük usta Yaşar Kemal. Tüm dünya için barış dolu günler dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.