tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.09.2020

Brezilya tarımda 2022 yılına nasıl geçti?

Brezilya tarımda 2022 yılına nasıl geçti?

Hem pandemi hem de ekonomik krizle boğuşan Brezilya’da imdada tarımsal ihracat yetişti. Soya fasulyesinde artan rekor talebin adresi olmak isteyen ülkede 2022 mahsulünün bir kısmı şimdiden satılmış durumda.

Haziran ayından beri yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en yoğun etkilediği ülkelerden biri olan Brezilya bir yandan salgınla amansız bir mücadele yürütürken bir taraftan da ekonomik kriz ile boğuşuyor. Para birimi realin ABD doları karşısında yaşadığı düşüşün etkilerini atlatmaya uğraşan Brezilya’da bu zorlu günlerin can simidi ise tarım sektörü oluyor.

Yağlı tohumlara talep artınca…

Nüfusu 200 milyonun üzerinde olan ülkede tüm kesimleri derinden etkilemeye başlayan ekonomik darboğaz sürecinde tarımsal ihracata yönelik yoğun bir çaba başlatıldı. Krizden çıkış umutlarının tarıma odaklanmasının altında ise dünya genelinde yağlı tohumlara olan talepteki artış var. Brezilya da işte bu artan ihtiyacın adresi olarak döviz gelirlerini yükseltme amacında.

brezilya-tarimda-2022-yilina-nasil-gecti2.jpg

Stoklar tarihin en düşük seviyesinde

Brezilya halihazırda dünyanın en büyük soya fasulyesi üreticisi konumunda. Aynı şekilde yılda 26 milyar dolar ile dünya genelinde yapılan soya ihracatının yüzde 47,6’sını tek başına karşılıyor. Ancak bu yıl yurtdışından daha önce görülmemiş düzeyde artan talep hem ihracatı rekor seviyelere çıkardı hem de ülkedeki soya stoklarını tarihteki en düşük düzeylere indirdi.

Henüz üretilmemiş ürünler satılıyor!

Ülkede Ağustos ayı içinde 2020-21 sezonu mahsullerinin yarıya yakınının satıldığı açıklanırken kalan ürünler için de anlaşmaların tamamlandığı belirtilmişti. Ancak taleplere yetişmekte zorlanan üreticiler artık ithalatçı şirketlerle 2022 yılında üretecekleri ürünler için bile anlaşma yapmaya başladı. Öyle ki, Brezilya’nın soya üreticisi olan en büyük kamu kuruluşu Mato Grosso Tarımsal Ekonomi Enstitüsü 2022 hasadının şimdiden yüzde 1,3’ünün satıldığını duyurdu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.