tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.7.2020

Türk domatesine kapılar tamamen açılacak mı?

Türk domatesine kapılar tamamen açılacak mı?

Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’den gelen domateslere uyguladığı ihracat sınırlamasının yeniden değerlendirileceğinin sinyalini verdi. Alınacak karar ise mevcut kota dolduğunda netleşecek.

Bundan yaklaşık 4 buçuk yıl önce Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinden bugüne deyim yerindeyse “miras kalan” başlıca sorun domates ticareti oldu. 2016 yılıyla birlikte Rusya’nın Türkiye’den ithalatını durdurduğu pek çok üründe süreç normale dönerken, domateste devam eden “kota” uygulamasına dair üreticiden ihracatçıya kadar herkes beklenti içinde.

Krizin akabinde başlayan ambargoyla Rusya ile sıfır noktasına inen domates ihracatında ilk kapı 2017 yılında 50 bin tonluk sınırlamayla da olsa yeniden açılmış, ilerleyen tarihlerde bu kota aşama aşama arttırılarak son olarak geçtiğimiz Şubat ayında 200 bin tona kadar yükselmişti. Ancak bu sınır halen mevcut ihracat potansiyelinin oldukça altında.

Kalkınma Bakanlığı tartışılmasını talep etti

Öte yandan, Covid-19 salgınıyla birlikte uluslararası pazarda değişen dengeler bu durumun daha uzun süre devam etmeyeceğinin sinyalini vermeye başladı. Salgının ilk dönemlerinde Rusya’da yaşanan tedarik sorunun Türkiye’den yapılacak ithalatla çözüleceği tartışılmaya başlamıştı. Ülkede yayın yapan Vedomosti gazetesi ise geçtiğimiz gülerde Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın Tarım Bakanlığı’ndan kotanın kaldırılması konusunu değerlendirmesini istediğini duyurdu.

turk-domatesine-kapilar-tamamen-acilacak-mi1.jpg

Kotanın yüzde 91,5’i dolmuş durumda

Konuya dair en net açıklama ise Rusya Tarım Bakanlığı’ndan geldi. Yapılan açıklamaya göre ithalat sınırlamasının değiştirilmesine dair değerlendirme mevcut kota dolduktan sonra yapılacak. 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren Türkiye’den yapılan 183 bin ton domates sevkiyatıyla birlikte bu kotanın yüzde 91,5’i dolmuş durumda.

Sorular sonbaharda cevap bulacak

Temmuz-Ekim sürecinde yerli üretimin artmasıyla birlikte domates ithalatının büyük oranda düştüğü belirtilen açıklamada, Rusya’nın yerli tarımsal üretimi arttırma ve kendi ihracat potansiyelini güçlendirme yönünde çalışmalar yapıldığı hatırlatılıyor. Bu da Türkiye’nin Rusya’ya domates ihracatında koşulların eski haline dönüp dönmeyeceğine dair soruların sonbahar aylarında cevap bulabileceği anlamına geliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.