tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.7.2020

Koronavirüsün panzehiri bu bitkide mi gizli?

Koronavirüsün panzehiri bu bitkide mi gizli?

Covid-19 aşısı için çalışmalar tüm hızla sürerken, bir yandan da hastalığa karşı daha etkili bir tedavinin yolları aranıyor. Kimi uzmanlar “pelin otu” olarak bilinen Artemisia bitkisi üzerinde duruyor. Ancak umudun gerçeğe dönüşmesi için klinik deneylerin tamamlanması gerek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ortaya çıkışının sekizinci ayında yayılım hızını arttırmaya devam ediyor. Özellikle güney yarımküre ülkelerinde salgın büyük bir süratle yayılırken, ABD başta olmak üzere kimi ülkeler de önlemlerden erken vazgeçmenin bedelini yeni “pik”lere ulaşarak ödüyor. Tüm bu riskler Türkiye de dahil olmak üzere her ülke için hala geçerli. Bu yüzden “en zorlu günler”in geride kaldığı algısıyla rehavete kapılmamak gerekiyor.

Covid-19’a karşı mücadele hem kişisel hem de toplumsal önlemlerle sürerken, insanlığın bu ortak düşmanına karşı nihai bir başarı için ise mücadele tıp bilimi cephesinde devam ediyor. Bunun için tüm umutlar etkili ve yaygın olarak uygulanabilecek bir aşının keşfedilmesinde! Diğer grip virüslerinde olduğu gibi Covid-19’un da belini bükebilecek bir aşı geliştirebilmek için tüm imkanlar seferber ediliyor.

Tedavide de kesin çözüm bulunmuş değil

Tıbbi alandaki çalışmaların bir yönünü ise yeni tip koronavirüsün yol açtığı hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesi üzerine yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz aylar içinde bu konuda pek çok görüş ortaya atıldı ve farklı ilaçlarla tedaviler denendi. Fakat henüz bunların hiçbiri Covid-19 hastaları için “kesin çözüm” olacak bir başarı onanına ulaşamadı. Ancak bu, güçlü bir tedavi geliştirme konusunda uzmanların umudunu kırmış değil.

koronavirusun-panzehiri-bu-bitkide-mi-gizli1.jpg

Bir umut da pelin otunda gizli!

Pek çok noktada tıp bilimine katkı sağlayan bitkisel kaynaklar da Covid-19 tedavisi için değerlendirilen ihtimaller arasında. Bu konuda Almanya’da bulunan Max Planck Enstitüsü’nün üzerinde durduğu Artemisia bitkisi üzerine çalışmalar son günlerde ön plana çıktı. Bitkinin özünden elde edilen kimyasalların hastalığı karşı etkili olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Sıtma tedavisindeki başarısıyla biliniyor

Türkiye’de “pelin otu” olarak bilinen Artemisia absinthium bitkisinin bir türevi halihazırda sıtma tedavisinde kullanılıyor. Anadolu coğrafyası da dahil olmak üzere, yetiştiği bölgelerde yıllardan beri “tıbbi bitki” olarak kabul edilen pelin otunun yapısında bulunan anti-viral özellikler, bu kanıların haklılık payını olduğunu çoktan kanıtlamış durumda.

Peki aynı özellikler Covid-19’a karşı bir ilaç geliştirme konusunda da tıp bilimine yardım edebilecek mi? Araştırmanın ortak yürütücülerinden Peter Seeberger’e göre bu dikkate alınması gereken bir olasılık. Uzun yıllardır farklı pelin otu türlerinin kombinasyonları üzerine çalıştığını söyleyen Seeberger, “Bu bitkinin, virüs kaynaklı olanlar dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı şaşırtıcı etkileri olduğunu biliyorum” diyor.

koronavirusun-panzehiri-bu-bitkide-mi-gizli2.jpg

Devlet başkanından bilimsel olmayan çıkış

Pelin otunun adı bu salgın sürecinde bir kez daha gündeme gelmişti. Nisan ayında Madagaskar Devlet Başkanı Andry Rajoelina, Artemisia türlerinden üretilen bir “bitkisel karışım”ın Covid-19’e karşı tedavi edici olduğunu iddia etmişti. Ancak bilimsel olarak tescillenmemiş bu ürünün ilaç olarak lanse edilmesi bilim çevrelerinin tepkisine yol açmıştı.

“Artemisia bazlı bitki materyallerinin Covid-19’a karşı koruyucu ya da tedavi edici olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor” açıklamasını yapan Dünya Sağlık Örgütü de, klinik deneylere tabi tutulmamış bu tip ürünlere karşı dikkatli olunması uyarısını yapmıştı. Seeberger de piyasada mevcut benzeri ürünler üzerine bilimsel çalışma bulunmadığının altını çiziyor.

Kaşifine Nobel Ödülü getiren madde!

Pelin otundan elde edilen artemisinin maddesinin sıtma tedavisinde elde ettiği başarı ise bu konudaki en güvenilir bilimsel veriyi oluşturuyor. Bu maddeyi 1972 yılında keşfeden Çinli bilim insanı Tu Youyou, milyonlarca sıtma vakasının tedavi edilmesini sağlayan buluşu sayesinde 2015 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştü.

koronavirusun-panzehiri-bu-bitkide-mi-gizli3.jpg

Uzun bir deney süreci gerekli

Şimdi bu alanda çalışan araştırmacıların en büyük umudu, aynı maddenin benzer bir başarıyı Covid-19’a karşı da yakalayabilmesi. Ancak bunun için uzun bir deney süreci gerekiyor. ABD’deki Kentucky Üniversitesi’nin de bu alanda klinik deneylere başladığını söyleyen Seeberger, öte yandan özellikle sıtmanın yaygın olduğu ülkelerde maddeye karşı direnç geliştiğine dikkat çekiyor ve “Bu bölgelerde pelin otu kaynaklı çözümlerin çok dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor” diyor.


Yorumlar
  • Osman Öz

    Soz konusu bitki Artemisia Annua - Peygamber supergesi- tatli pelin otu. Yaziyi yazan kisi hangi artemisia oldugunu ozellikle belirtmeyerek insanlari riske attiginin farkinda mi acaba?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.