tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.5.2020

Yiyecekler neden mora büründü?

Yiyecekler neden mora büründü?

“Mormiks” antioksidan özelliği yüksek sebze ve meyvelerden elde edilen doğal bir karışım. Bu besinin katıldığı mor renkli ekmek, simit ve hamurlu tatlılar bugünlerde yoğun ilgi görmeye başladı.

Covid-19 salgınına karşı uygulanan karantina önlemleri günlük rutinimizi kökünden değiştirdi. Zorunlu olmadıkça sosyal ortamlardan kaçındığımız bu dönemde en çok uğradığımız yerlerin başında ise fırınlar geliyor. Ramazan ayının geleneksel lezzeti pide dışında pek çok fırının raflarında bir süredir yeni ve şaşırtıcı ürünler göze çarpıyor. Hepsinin ortak özelliği ise mor renkli olması!

Mor ekmek, mor simit, mor pide ya da mor baklavayla karşılaşan tüketicilerin pek çoğu aynı soruyu soruyor: Patlıcan rengine sahip bu ürünler de nerden çıktı? Buna tek bir sözcükle cevap vermek mümkün: Mormiks! Peki nedir bu yiyecekleri alışılmadık bir renge bürüyen mormiksin sırrı?

Pancardan incire kadar hepsinin imzası var!

Mormiks aslında pek çok sebze ve meyveyi farklı biçimde bir araya getiren bir karışım. Pancar, patlıcan, kırmızı soğan, kırmızı turp ve siyah havucun yanı sıra böğürtlen, üzüm, incir ve vişne gibi antioksidan özelliği güçlü ürünlerde yer alan “antosiyanin” pigmentlerinden üretilen mormiks, içine katıldığı gıda ürünlerini daha sağlıklı birer tüketim maddesi haline getiriyor.

yiyecekler-neden-mora-burundu3.jpg

Fonksiyonel bir gıda olarak geleceğin en önemli beslenme araçlarından biri olarak görülen buantosiyanin karışımları pek çok ülkede ekmekten makarnaya kadar tüketicilere sağlıklı alternatifler sunmaya başladı. Mormiks de Türkiye’de İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde süren uzun erimli bir çalışmanın sonucu olarak üretildi.

Nasıl fayda sağlıyor?

Sebze ve meyvelere koyu mavi/mor rengini veren antosiyanin pigmentlerinden elde edilen mormiks yüzde 100 doğal bir besin. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu biyobileşenin içine katıldığı ürünler, özellikle diyabet ya da kalp rahatsızlığı bulunanlar için fayda sağlıyor. Bu kronik hastalıktan muzdarip olanların risk gurubunda olduğu Covid-19 sürecinde bu yenilik daha da anlam kazanıyor.

Mor ekmeğin fikir babası

Özellikle şeker hastalarının yoğun miktarda tüketmesi sakıncalı olan ekmek türevi gıdalara konulan mormiks, vücuttaki şekeri denge tutarak tüketimi daha güvenli kılıyor. Beyaz ekmeğe oranla sindirilmesi yüzde 20 daha uzun süren mor ekmek, bu sayede şeker düzeyinin hızla yükselmesini önlüyor. Singapurlu gıda mühendisi Zhou Weibiao’nun buluşu olan mor ekmek özellikle Uzak Doğu ülkelerinde büyük rağbet görüyor.

yiyecekler-neden-mora-burundu4.jpg

İlaç gözüyle bakılmamalı

Türkiye’de ilk kez Malatya’da üretilen mor ekmeğin gliserin etkisi de diğer ekmeklere göre yüzde 20 daha az. Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin kurucusu Prof. Dr. İhsan Kara, mor simidin de diyabetin komplikasyonlarını azaltacak etkisi olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar bu ürünlere birer ilaç değil, yalnızca sağlıklı birer gıda gözüyle bakmak gerektiği uyarısı da yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.