tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.5.2020

Patates ihracatla mı ithalatla mı anılacak?

patates-ihracatla-mi-ithalatla-mi-anilacak.jpg

Erkenci patateste hasat devam ederken üreticiler ihracat yasaklarının devam etmesinden yakınıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ise bir yandan devam eden ithalat konusunu farklı bir boyuta taşıyacak.

Türkiye tarımında üzerine en çok konuşulan, tartışmaların bir türlü bitmediği ürünler denildiğinde belki de ilk sırayı, en azından son yıllarda hep soğan ve patates alıyor. Özellikle fiyat dalgalanmaları ile her zaman gündemin üst sıralarında olan pazarın bu vazgeçilmez ve bir o kadar stratejik iki ürünü bu kez de ihracat-ithalat konusuyla dillerde.

Bu yılın başında soğan ve patates fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için ihracata kısıtlama getirilmişti. Dört aylık bir sürecin ardından geçtiğimiz günlerde ise soğanda ihracat yasağının hafifletileceği açıklanmıştı. Ancak patatesteki asıl gündem ise bunun tam tersine, “ihracata izin” değil “ithalata kısıtlama” ekseninde dönüyor.

İthal patates mı satılıyor?

Covid-19 krizinin başlamasıyla birlikte ihracat yollarında yaşanan tıkanma halihazırda patates üreticilerinin dış pazarla olan bağlantısını daha da zayıflattı. Dahası, Mısır’dan Suriye’ye ithal edilmek üzere Mersin limanına gelen patateslerin iç pazarda satıldığı iddiası sorunu daha da koyulaştırdı. Düşük miktarda da olsa ithal patateslerin piyasaya girişi, kendi ürününü satmakta zorlanan üreticilerin tepkisiyle karşılaştı.

patates-ihracatla-mi-ithalatla-mi-anilacak2.jpg

31 Aralık’a kadar gözetim uygulanacak

Tüm bu yaşanan gelişmeler üzerine yeni bir karar ise henüz yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı’nın İthalatta Gözetim Uygulanmasına ilişkin Tebliği, patates ithalatının kontrol edilmesini öngörüyor. Buna göre CIF kıymeti ton başına 500 doların altında olan patates ithalatında bu yılın sonuna, yani 31 Aralık tarihine kadar gözetim uygulanacak. Gözetim belgesinin geçerliliği ise 6 ay olacak.

Erkenci hasadın gösterdikleri

Erkenci patateste hasadın başladığı şu günlerde kararın piyasada nasıl bir etki yaratacağı henüz belli değil. Adana’da 67 bin 500 dekarda başlayan hasat sonucunda beklenen rekolte ise 240 bin ton. Adana özelinde bu miktar geçtiğimiz yılın altına düşmeyen bir üretim olacağını gösteriyor. 2019’da tarla fiyatı 3,-3,5 TL civarında olan patates fiyatları ise bu yıl 2-2,5 TL’de seyrediyor.

Patates ihracatla mı ithalatla mı anılacak?

Soğanda olduğu gibi kota getirilmeli

Adana patatesinin en fazla 20 gün içinde tüketilmesi gerektiğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bu nedenle ihracata bir an önce izin verilmesini talep ediyor. “İhracat tabii ki sınırsız olmamalı. Ama belli sınırlar koyarak, öncelikle depodaki patatesin ihracatının önü açılmalı ki taze tüketilecek patates yurtiçinde kalsın” diyen Doğru, soğanda olduğu gibi 20’şer bir ton benzeri ihracat kotaları belirlenmesini öneriyor.

İhracat izni kimlere verilecek?

Hasadın ilerlemesiyle fiyatların daha da düşeceğini hatırlatan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise ihracat izninin bu işi her zaman yapan firmalara verilmesi gerektiğini söylüyor. “2017’den beri Rusya’ya, Irak’a kim patates göndermişse ona verilsin. İzni herkese verirseniz bu sefer kotayı doldurmak için asıl ihracatçı firmalar komisyonla ürün toplamak zorunda kalıyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.