tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.3.2019

Evde üç boyutlu tarım devri

evde-uc-boyutlu-tarim-devri.jpg

Kanada’da geliştirilen ev tipi akıllı tarım bahçesi tüketiciye günlük taze sebze ihtiyacını kendi başına karşılama imkanı veriyor. Kullanıcının yaptığı tek şey ise “başlat” düğmesine basmak!

Akıllı tarım teknolojileri geniş ölçekli üretim tesisleri ve seraların yanı sıra artık evlerde de bitkisel üretimi yeni bir boyuta taşımaya başladı. Tüketiciye kendi sebze ve meyvesini üretme fırsatı veren bu teknolojiler, son birkaç yıldır yalnızca amatör tarım ya da teknoloji meraklılarının değil, her kesimden tüketicinin de yoğun ilgisini çekiyor.

Aynı anda 90 ürün yetişiyor

Evde modern tarım yapma hayalini gerçek kılan bu ürünlere bir yenisi eklendi. Bağımsız girişimlerin yarıştığı Kickstarter’da kısa sürede 720 bin dolar destek bularak dikkatleri üzerine çeken bu projenin adı OGarden Smart. Adeta bir tarım makinesi gibi çalışan bu mini bahçede aynı anda 90 adet sebze yetiştirmek mümkün.

360 derece üretim!

Kanadalı iki girişimci olan Pierre Nibart ve Pierre-Etienne Bourget’nin 2016 yılında başlattığı OGarden projesinin ürünü olan bu ev serası dışarıdan bakıldığında sanki bir çamaşır makinesini andırıyor. Makinenin iç kısmı ise yeşillikler, çeri domates, biber, nane gibi sebzelerin üç boyutlu bir ortamda ve sağlıklı şekilde yetişmesi için gerekli tüm koşulları sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Evde üç boyutlu tarım devri!

Sulama otomatik yapılıyor

OGarden Smart’ta üretim, ürünle birlikte verilen tohum kaplarını alt kısımda yer alan dolaba yerleştirerek “başlat” düğmesine basmakla başlıyor. 3 hafta sonra yuvarlak gövdenin içine taşınan bitkiler burada makinenin otomatik olarak yaptığı sulama ve LED ışıklarının da yardımıyla yetişiyor. Kullanıcıya düşen ise OGarden Smart’ın uyarılarını takip etmek ve buna göre örneğin su rezervleri azaldığında gerekli takviyeyi yapmak ve zamanı geldiğinde ürünü toplamak!

720 bin dolar destek buldu

Kickstarter’da yalnızca 6 dakika içinde yüz binlerce dolar destek alan ürünün Nisan ayında piyasaya çıkması planlanıyor. Bu süre içinde toplam 12 kişiye çıkan proje ekibinin başında yer alan Pierre Nibart, “OGarden bizim için bir makineden fazlası; kendimizle ve doğayla olan ilişkimizin daha sağlıklı, ekolojik ve bilinçli olması için bir araç” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.