tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.3.2019

Bitki gelişiminde altıncı vites

Bitki gelişiminde altıncı vites!

Glikoz ve bitki artıklarının topraktaki mikrobiyal aktiviteye olan olumlu etkisini ortaya koyan araştırmacılar, toprak verimliliğinde çığır açmanın peşinde.

Rusya’da araştırmacılar toprak verimliliğinde fark yaratacak bir buluşa imza attı. Bitkilerin sağlıklı şekilde gelişmesinde önemli rolü olan organik maddelerin ayrışma sürecini iki kat hızlandırmayı mümkün kılacak bu buluş tarımsal üretimin de hızlanması anlamına geliyor.

Moskova’da bulunan RUDN Üniversitesi’nde, topraktaki organik maddelerin ayrışması üzerine yapılan çalışmalar sırasında, glikoz ve bitki artıklarının bu süreçte önemli bir rol oynayabileceği fark edildi. Buna göre, toprağa doğru zamanda eklenen glikoz ve bitki artıkları ayrışma hızını iki katına çıkarmayı sağlıyor.

Bitki atıkları fark yaratıyor

Tarımsal üretim yapılan toprağın organik madde açısından zenginliğinin yanı sıra hızlı şekilde ayrışması ve böylece karbon miktarının artması önem taşıyor. Bunun için de topraktaki mikrobik organizmaların ve mikrobik aktivitenin yüksek seviyede olması gerekli. İşte glikoz ve yağ, reçine, parafin gibi bitki salgı ve atıkları bu noktada devreye giriyor.

bitki-gelisiminde-altinci-vites1.jpg

Zamanlama çok önemli

Topraktaki karbon yoğunluğunu doğrudan etkileyen mikrobiyal aktivitenin artmasına yardımcı olacak bu yöntem uygularken zamanlama çok önemli. Çalışmayı yürüten biyokimyacı Yakov Kuzyakov, ayrışmanın yavaşladığı dönemde glikozun, son aşamada ise bitki kökleri gibi organik madde kaynaklarının önem kazandığını söylüyor.

Stabilizasyon aşaması denilen bu süreçte bitki kökleriyle birlikte toprağa eklenen glikozun ayrışma hızını yüzde 60 oranında arttırdığını belirten Kuzyakov, “Bitki köklerini filizlerle değiştirdiğinizde ise bu hız yüzde 104’e çıkıyor” diyor ve bu oranların bitki gelişimi ve beslenmesinde köklü bir dönüşüme işaret ettiğine dikkat çekiyor.

 


Yorumlar
  • Ali Gündüz

    Bu yazıdan bir şey anlayan olduysa bana da anlatsın lütfen ne nasıl ne zaman yapılması gerekiyormuş babam

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.