Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Tarih | Türkiye’de tarımın tarihi

Cumhuriyet’in tohumculuk öyküsü burada başladı

Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra Adapazarı’nda kurulan ve tohum ıslahındaki atılımın öncüsü olan Mısır Araştırma İstasyonu faaliyetine bugün de devam ediyor.

Cumhuriyetin habercisi olan kongreye tarım damga vurmuştu

Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde, genç Türkiye’nin tarımsal gelişimine dair çok önemli kararlar alınmıştı.

Tarihe tanıklık eden yapı

Ankara-Ulus’ta bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük binası Cumhuriyetin simge yapılarından biri. Tarihi yapı 35 yıldır müze olarak hizmet veriyor.

Tarım seferberlikten Cumhuriyete böyle uzanmıştı

30 Ağustos 1922, Anadolu’da tarımın zorlu savaş koşullarını geride bıraktığını müjdeleyen tarih. Aynı zamanda onu büyük dönüşümlerin beklediği Cumhuriyete giden yolun açıldığı gün.

Bir zamanlar Yedikule bostanları

Tarihi niteliğe sahip ender kentsel tarım alanlarından biri olan Yedikule bostanları, Osmanlı döneminde yeni sulama tekniklerinin de denendiği ilk arazilerden biriydi.

Tarımda modernleşmenin başladığı çiftlik

Türkiye tarımı için modernleşmenin ilk adımlarının atıldığı Konya Ziraat Numune çiftliği, Cumhuriyet dönemi ile birlikte gelecek büyük atılımların ilk habercisiydi.

Fındığın özverili yolculuğu

Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımdaki atılımların en önemli ayaklarından birini fındık üretimi oluşturuyordu. Alınan radikal kararlar ve toplanan kongreler de bunun birer parçasıydı.

Karpuz ihracatını başlatan festival

Türkiye’nin en köklü tarım etkinliklerinden biri olan Babaeski Tarım Festivali, ilk olarak 1971’te Karpuz Festivali adı altında düzenlenmiş ve ilk karpuz ihracatına önayak olmuştu.

Haşhaş üretiminde dünden bugüne

Birleşmiş Milletler denetiminde haşhaş üretimi yapan 6 ülkeden biri olan Türkiye için yasal düzenlemeler bundan neredeyse 100 yıl önce oluşturuldu.

1800’lerin unutulmaz buğday sergisi

Osmanlı döneminde gerçekleşen en büyük tarım fuarlarından biri olan Sergi-i Umumi-i Osmani’de sergilenen tam 212 farklı buğday çeşidi, dönemin üreticileri için benzersiz bir deneyimdi.

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde üretildi. Ancak seri üretime geçemeyen HSG artık yalnızca müze ve fotoğraflarda yaşıyor.

Cumhuriyetin ilk uluslararası tarım fuarı

Bugün Adana’da 5 Ocak Fatih Terim Stadyumu’nun bulunduğu alan Cumhuriyet tarihinin ilk uluslararası tarım fuarına ev sahipliği yapmıştı. Fuarın fahri başkanı ise Mustafa Kemal Atatürk’tü.

Bir zamanlar DDT vardı

Zararlı mücadelesinde kullanılan DDT, 50’li yıllardan itibaren tarımda Yeşil Devrim’in başrol oyuncularından biri olmuştu. Ancak DDT’nin faydadan çok zararı olduğu sonradan anlaşıldı.

Pancarda kooperatifleşmenin öyküsü

Türkiye'de şekerpancarı üreticileri Cumhuriyetin ilk yıllardan başlayarak kooperatifleşmenin en başarılı örneklerini verdi. Bu ilham verici tarihe dair anekdotlar da ilgi çekici.

Marshall yardımı ile traktöre geçiş yılları

Türkiye 1950'li yılların başında tarımda makineleşmeye dair ilk ciddi adımları atıyordu. Üreticileri traktör kullanımına özendirmek ise bu dönemin en önemli görevleri arasındaydı.

1968 yılında zararlı mücadelesi

1968 yılında İstanbul'da yapılan ve 4 gün süren bir zirai mücadele toplantısı, o dönemki tartışmaları ve özellikle yurtdışına dair ayrıntılı raporlarıyla dikkat çekiyor.

Bir zamanlar Kocaeli'nde!

Bugün tam bir endüstri kenti haline gelen Kocaeli’nde bir zamanlar tahıl üretimiyle dikkat çekiyordu. Bundan 40 yıl önce ilde düzenlenen Tarla Günleri artık yalnızca nostaljik bir anlam taşıyor.

Çalışmaları ile örnek köy

Kütahya'nın Merkez ilçesine bağlı Ağaçköy, bundan 70 yıl önce üretimin olmadığı bir bölgeydi. Ancak köy halkı tam bir özveri ve birliktelik örneği göstererek Ağaçköy'ü bir tarım bölgesine dönüştürmeyi başardı.

12
Devamını Yükle
15