tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.8.2015 08:46:14

Üç dakikada yeni sera

Samsun Çarşamba'da seracılık yapan üreticiler, toprağını dinlendirmek için yerini değiştirmek zorunda oldukları 2,5 ton ağırlığındaki sera için raylı sistem geliştirdi. Çarşamba ilçesinde seracılık yapan Cemile ve Sami Keskin isimli üreticiler, toprağını dinlendirmek için yerini değiştirmek zorunda oldukları 2,5 ton ağırlığındaki serayı söküp tekrar takmak yerine raylı sistem geliştirdi. İlçenin Karamustafalı Mahallesi'nde 12 yıldır seracılık yapan üreticilerin, 3 bin metrekare seralık alanın bir kısmında uyguladığı raylı sera değiştirme işlemi, görenlerin ilgisini çekiyor. Serada ve açık alanda sebze üretimi yapan Cemile Keskin, sera içinde kalan toprağın bir süre sonra dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu nedenle verimi artırmak için seraların yerinin değiştirilmesinin uygun olacağını ifade etti. İlk olarak bir proje oluşturan üreticiler, sistemi kaynak yapımından yerleştirmesine kadar her şeyi bir ay içinde yaptı. Dört kişinin itmesiyle yer değiştirebilen raylı sera sayesinde toprak dinlenmiş oluyor ve sera kaltıktan sonra kar suyu gören toprak nadasa bırakılıyor. Dinlenen toprağın verimi ise artıyor. "Bir sera bir sezon verimli oluyor sonra verimi azalıyor ama bu sistemde her zaman verimli mahsul almak mümkün” diyen Sami Keskin, “İki buçuk ton ağırlığında bu serayı 4 kişi rahatlıkla itebiliyor ve 3 dakikada yerini değiştirebiliyoruz" diyor. İlerleyen zamanlarda bu sistemi otomatik hale dönüştürmeyi planlayan üreticiler, insan gücüne gerek kalmadan seranın yer değiştirmesini sağlamak istediklerini ifade ediyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.