tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.3.2012 11:18:07

Yunan halkı Diyojen'in izinde

M.Ö. 300’lü yıllarda, o zamanlar Antik Yunan toprakları olan Sinop’ta yaşamış olan filozof Diyojen bir gün elinde su çanağıyla çeşmeye su içmeye gider. Ancak çeşmeye vardığında bir eşeğin (kimilerine göreyse küçük bir çocuğun) çeşmeye ağzını dayayıp su içtiğini görür. Bütün ‘aracı’lardan kurtulup sade bir yaşam sürülmesi gerektiğini savunan düşünür, bunu görür görmez elindeki çanağı bir kenara fırlatır ve o günden sonra o da ağzını çeşmeye dayayarak su içmeye başlar.

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz, devlet cephesinden çeşitli ekonomik yaptırımlar ve kemer sıkma politikaları anlamına gelirken, geniş kitleler için de toplumsal aktivizm ve yaşam standartlarını belli bir seviyede tutma refleksini beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda, alım gücünü artırmak amacıyla yaklaşık bir hafta önce başlayan “Patates Hareketi” yoğun ilgi görüyor. Hareket, tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye ‘aracısız’ bir şekilde ulaştırılması temeline dayanıyor.

Patates, soğan, sebze, bakliyat ve zeytinyağı gibi ürünlerin fiyatlarının tarladan mutfağa ulaşana kadar 7-8 katına çıkıyor olması ekonomik kriz ortamında üretici ile tüketiciyi işbirliğine götürürken, olan aracı kişi ve kuruluşlara oldu. Yüzde 50 daha ucuza satın alınan ürünler iki tarafı da sevindirirken, aracılar ise mafyatik yöntemlere başvurarak üreticiyi mahsulünü doğrudan tüketiciye satmaması yönünde tehdit etmeye başladı.

Öte yandan, Patates Hareketi devlet kurumları tarafından da destekleniyor. Yerel belediyeler ‘doğrudan alışveriş’in tarafları arasındaki irtibatı kurup, alışverişlerin organizasyonunu gerçekleştiriyor. Tüketiciden sipariş alan belediyeler, şehir merkezlerinde açılan noktalardan satışların yapılmasını sağlıyor. Yunanistan Kalkınma Bakanlığı ise ‘elektronik hal’ adıyla başlattığı uygulamayla üretici ile tüketiciyi internette buluşturup alışverişlerini sanal ortamda yapmalarına ön ayak oluyor.

Yeni uygulamaların ekonomik darboğazdaki kitleleri bir nebze olsun rahatlatması beklenirken, aracılara ise krizin yeni kurbanları olmaktan başka seçenek kalmamış gibi görünüyor.  Ancak Yunan halkının, atası Diyojen gibi aracılara o kadar da ihtiyacı olmadığını fark etmesi bugün için bir çözüm olarak görünse de, Patates Hareketi kalıcı bir refahın kapısını açabilecek mi, bunu da zaman gösterecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.