tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.3.2012 10:19:20

Hindistan pamuk değil altın balyaları üretiyor

Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi Hindistan, pamuk ihracatını durdurduğunu açıkladı. Kararla birlikte yükselen pamuk fiyatları piyasada tedirginlik yaratıyor. Hindistan’ın aldığı karar Türkiye’de pamuk ekimine olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.

Hindistan yurtdışına pamuk satışını yasakladı. Hindistan Dış Ticaret Direktörü bu kararın Hintli tekstil üreticisini korumak için alındığını söyledi. Bu kararın ardından yakın vade pamuk kontratı 92,23 dolara kadar yükseldi. Yüzde 4.5 değer kazanan pamuk kontratı, günlük yüksek sınır değerine erişti ve işlemler otomatik olarak durduruldu. Hindistan'ın bu kararı piyasada tepkiyle karşılandı.

Dünya üretiminin yüzde 25'ini ve toplam küresel ihracatın yüzde 18'ini yapan Hindistan, Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi konumda. Hindistan ihracatının yüzde 80'ini de dünyanın en çok pamuk ithal eden ülkesi Çin'e yapıyor.

Hindistan’ın aldığı kararla birlikte yükselen fiyatların Türkiye’yi de ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye Hindistan’dan 200 bin ton pamuk ithal ediyor” derken, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Pamuk fiyatlarını yükseltmek için alınmış, spekülatif bir karar olabilir. İhraç yasağı kararı uzun sürerse bu kez bitmiş ürün alınarak çözüm üretilir” diyor.

Türkiye ise 2011 yılında 500 milyon ton pamuk üretti ve 1 milyon ton pamuk ithal etti. Yılda 1 milyon 200 bin ton pamuk işleyen Türkiye, Hindistan’dan 200 bin ton pamuk ithal etti. Hindistan’ın dünya piyasalarını altüst eden bu kararı pamuğun artık altından daha değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. 2012 yılına girildiğinde tarım sektör temsilcilerinin bu sezon da Türkiye’de pamuk ekimlerinin azalacağını tahmin ediyordu. Ancak Hindistan’ın aldığı bu karar pamuğa olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.