tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.6.2015 15:02:01

Çiriş otu nelere kadir!

Türkiye'nin hemen her yöresinde endemik olarak yetişen çiriş otu, yabani pırasa olarak da biliniyor. Pırasa yaprağına benzeyen yaprakları olan çiriş otu, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde güllik, kiriş ya da yemlik isimleriyle de anılıyor. Pırasaya nazaran daha ufak olan bu ot genelde Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçek açmaya başlıyor. Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Haşlaması üzerine yoğurt ya da yumurta konarak yeniyor. Hatta sütle bile pişiriliyor. Çiriş otu Anadolu’da otlu peynir yapımında kullanılırken, İtalya’da da yaprakları “Rignano Garganico” peynirinin üretiminde kullanılıyor. Hatta; çiriş Otu kökü özellikle ayakkabıcılıkta kullanılan bir tür tutkal yapımında kullanılıyor! Birçok yöresel ot gibi, çiriş otunun da şifa veren etkileri var. Bunlardan en bilineni vücut ağrılarını dindirmesi. Harika bir C vitamini kaynağı olan çiriş otunun aynı zamanda saçkıran ve egzamaya iyi geldiği biliniyor. Bunun yanı sıa böbrek taşlarına iyi geldiği ve hazmı kolaylaştırdığı da söyleniyor. Çiriş otu mevsiminde yöre pazarlarında kilosu 3 ila 10 TL’den satılıyor. 

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.