tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.5.2015 15:40:20

Kuru meyvede çeşitlilik artıyor

Türk kuru meyve sektörünün son yıllardaki yüksek ihracat ve üretim rakamları, sektörün paydaşlarını yeni çeşitlere yöneltiyor. Meyve çeşitliliğini arttırmak için çeşitli projeler de yürütülüyor.   Türk kuru meyve sektörü 2014’te 435 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ihracat yaptı. 2015 yılının ilk çeyreğinde yalnızca kuru kayısıda 11 bin ton ve 62 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldı. Geleceği parlak olan Türk kuru meyveleri son yıllarda dünya pazarlarında yer edinirken, Ege, Gaziantep ve İstanbul Kuru Meyve İhracatçıları Birlikleri temsilcilerinin oluşturduğu Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu ürün çeşitliliği konusunda yaptığı çalışmalara devam ediyor. Birlik tarafından yürütülen projeler kapsamında Malatya ve diğer illerde kayısıya alternatif yeni bir ürün olmak üzere dünya geneli ticarete konu olan Stanley, Grand Prize, President ve D’Agen çeşitlerine ilave olarak, Türkiye’ye özgü çeşitler olan Niğde Sarı Erik, Yeşilyurt, Arapkir-1, Arapkir-2 ve Hekimhan tipi kurutmalık erik çeşitlerine ilişkin deneme çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Sektöre çağrı Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz; ABD ve Fransa gibi ülkelerde üretimi yoğunlaşan ve dünya pazarlarında önemli talep gören kurutmalık eriğin Malatya başta olmak üzere Türkiye’de alternatif ürün olarak yetiştirilmesinin de ihracata katkıda bulunacağının altını çiziyor. Öz, ayrıca kayısıda artık ticari düzeyde üretilmeyen kendine has ekşimsi tadı ve çilli yüzey yapısı ile belirli bir alıcı kesimin aradığı bir tür olan Ürgüp kayısısı gibi Türkiye’ye ait türleri de araştırarak tekrar üretime kazandırmak gerektiğini söylüyor. Özellikle kuru kayısı ve eriğe ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini de söyleyen Öz; hem yeni kayısı çeşitleri ve hem de kurutmalık erik çeşitlerine ait plantasyonlar oluşturulması konusunda özel sektörün örnek yatırımlarına ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.