tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2015 13:43:59

Tarımda kazanç yöntemleri

Tarımda kazancın yolu

Bugün tarım, her zamankinden daha büyük bir yatırım fırsatı olarak girişimcilerin karşısında duruyor. Ancak her işi kuralına göre oynamak gerek. Tarım sektöründe de kazançlı bir işletmeye sahip olmanın kendine özgü kuralları var. Yetiştirilecek ürünün seçiminden bütçeleme yapmaya, üretim materyallerinin belirlenmesinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konu, üreticinin kazancını doğrudan etkileyen faktörler. Dolayısıyla tarım yolculuğuna çıkan bir kişinin atadan kalma bilgilerle değil, bilimsel adımlarla ilerlemesi gerekiyor. Doğru strateji şart Tarımda kazanç getiren unsurlarınn ilki doğru ürünü seçmek. Ürün seçiminden sonra ise bu yola doğru bütçelemeyle çıkmak geliyor. Ana maliyet unsurları yetiştirilen ürüne göre değişmekle birlikte; işletmenin konumuna, üretimde kullanılan faktör bileşimine ve bu faktörlerin niteliğine göre de çeşitleniyor.

Ancak genellikle bu unsurlar; akaryakıt, tohum/fide/fidan, gübre ve ilaç gibi materyaller, işçilik, mekanizasyon, nakliye ve pazarlama masrafları ile döner sermaye faizi, genel yönetim payı, arazi kirası ve amortismanlar vb. masraflar şeklinde ortaya çıkıyor.

Nakit akışını doğru yönetmek için

Doğru ürün seçimi ve bütçelemeden sonra yetiştirme aşamasına gelen üreticiyi, bu süreçte önemli bir aşama bekliyor: işletme giderlerinin yönetimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gamze Saner, işletmede nakit akışının doğru yönetilebilmesinin, muhasebe kayıtlarının düzenli şekilde tutulmasından geçtiğini söylüyor.

Teknoloji dikkatli ve ölçülü kullanılmalı

Saner ayrıca, tarımda kazanç sağlayan diğer önemli bir unsurun, yani doğal kaynakların uzun vadede verimli şekilde kullanılmasının, teknolojinin dikkatli ve ölçülü şekilde kullanımı ile mümkün olduğunun da altını çiziyor. Tarıma yatırım yapma kararı alırken, uzmanların tavsiyelerini göz önünde bulundurmak gerek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.